Každý z nás se jednou setkal s pojmem „veganství“ poprvé. Stejně jako všechny nové informace, i veganství vyvolává řadu otázek, často nepochopení, nebo dokonce předčasné odsouzení.

U nových věcí by však nemělo být naším cílem zůstat u nezodpovězených dotazů, nebo vytvářet rychlé soudy. Proto se zaměříme na to, co vlastně veganství je, abychom mohli pochopit, proč se někteří lidé rozhodli vydat tímto směrem.

veg-celebrity
Schválně, kdo z nich vypadá bledě nebo nemocně? Veganství holdují čím dál víc herců, hudebníků, politiků, vrcholových sportovců. Třeba najdete i své oblibení celebrity v seznamu na http://soucitne.cz/slavni-vegetariani

Co je to veganství?

Tento životní styl odmítá jakékoliv využívání živočichů či živočišných produktů. Na rozdíl od vegetariánů, kteří se zaměřují pouze na odmítnutí masa, vegané nesetrvávají pouze u jídelníčku.

Jejich snaha začíná u vyřazení masa, mléka, vejcí a medu, pokračuje přes výběr kosmetiky netestované na zvířatech a dále například přes koupi pouze takového oblečení a bot, které se nevyrábí z kůže.

Mnozí z nich nekupují ani výrobky s palmovým tukem, jelikož se kvůli jeho získávání kácí deštné pralesy, což vede ke smrti některých druhů zvířat.

3 hlavní důvody přechodu na veganství

  1. Ekologie
  2. Etika
  3. Zdraví

EKOLOGIE

pollution

Neplýtváte vodou, třídíte odpad, snažíte se šetřit, tam, kde je třeba, ale přitom jíte maso, snídáte sýry a váš botník je obohacen o kožené boty? 

Pokud nyní opomeneme etickou stránku, asi uvažujete nad tím, co je špatně, jelikož přímé souvislosti mezi životním prostředím a živočišným průmyslem možná nemůže přijít na kloub.

Bohužel však i tento na první pohled neviditelný, ale podstatný aspekt se skrývá na pozadí.

Živočišná výroba má na svědomí více emisí skleníkových plynů než celý dopravní průmysl dohromady.

  1. Emise – chov dobytka významně přispívá k vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší, dochází tak ke znečištění atmosféry a ke globálnímu oteplování. Podrobnější informací zde: http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2007080002
  1. Kácení pralesů – Chov zvířat pro výrobu hovězího má na svědomí hektary vykácených deštných pralesů, což způsobuje rozsáhlé environmentální škody. Odhaduje se, že například v Brazílii lze připsat 70% vykácené plochy právě farmaření. Více informací zde: http://www.greenpeace.org/czech/cz/Kampan/Ochrana-pralesu/Destrukce-pralesu/
  1. Znečištění vodstva – kožešinové farmy přispívají k znečištění povrchové i podzemní vody, jelikož výkaly zvířat obsahují vysoké procento dusíku a fosforu. Více informací zde: https://www.obrancizvirat.cz/kozesiny/ekologie/
  1. Krmná sója – stejně jako v případě farmaření, dochází i při pěstování krmiva pro zvířata k ničení lesů a v důsledku chemického ošetření také půdy. Nastává tak paradox, kdy se neefektivně využijí rostliny pro výkrm dobytka, místo toho, aby se jím nakrmili lidé např. z rozvojových zemí.

 

Podle vědeckých předpovědí nebudou v roce 2048 v oceánech už žadné ryby.

ETIKA

Jedním ze základních podnětů k přechodu na veganství je etický přístup ke zvířatům. Cesta veganů většinou započne zřeknutím se masa.

Člověk se najednou začne o svou stravu více zajímat a postupně získává drsné informace také o průmyslu mléčném, vaječném, kosmetickém a kožešinovém, což mnohdy vede právě k vynechání všech živočišných složek.

cows-552947_1920 (1)

Proč ne maso?

Ve velkochovech se setkáváme s otřesnými životními podmínkami. Zvířata mají minimální prostor k pohybu, nachází se v nepřirozeném prostředí a často žijí na betonu, doslova ve vlastních výkalech.

Před porážkou se standardně nesmí 12 hodin krmit, a poté je čeká stresující převoz na jatka. Tam jsou nejdříve omráčena buďto jateční pistolí nebo plynem a následně jim je proříznuto hrdlo kvůli vykrvení.

I přesto, že mají některá zvířata lepší podmínky pro život (např. na eko farmě), faktem je, že aby se jejich maso dostalo na náš talíř, musí být zvíře usmrceno, a to stejným způsobem, jako na klasických jatkách.

Proč ne mléko?

To, že kráva dává mléko nepřetržitě, není pravda.  K tvorbě mléka musí, tak stejně jako ostatní živočichové, porodit své mládě.  To se matce ve velkochovu po 12-24 hodinách odebere a umístí se do malé venkovní klece, kde jej krmí umělou výživou.

Krávy na farmě

Pokud se jedná o samce, je buďto určen k odebírání semene, anebo je v útlém věku převezen na jatka, kde z něj po smrti vzniká „produkt“ jménem telecí. Pokud se naopak jedná o samici, čeká ji stejný osud, jako její matku – opakované oplodňování inseminátorem, odebírání mláďat a každodenní odsávání mléka.

Jakmile dojnice dosluhují, jdou automaticky na jatka. Ostatně realitu vs. klamavou propagaci si můžete sami porovnat na videu přiloženém níže.

Slepicevnouzi.cz
Slepice z velkochovu. Zdroj: slepicevnouzi.cz

Proč ne vejce?

Chov slepic se dle směrnic dělí na 4 skupiny – klecový, halový, volný a ekologický.

Slepice na farmě

Klecový chov „poskytuje“ slepicím minimální prostor (klec má velikost papíru A4!), často katastrofální podmínky a pouze umělé světlo.

Halový chov je sice bez klecí, ale stále je zde nepřiměřené množství opeřenců na velikost dané plochy. Dochází zde tedy k infekcím, nepřirozenému chování a kanibalismu.

Volný a ekologický chov nabízí slepicím přívětivější prostředí, bohužel pořád je zde „ale“. Život ptáků začíná v hromadných líhních. Samice se prodají, a jelikož kohoutci jsou nepotřební, udusí se v plynových komorách, anebo jsou semleti zaživa. Ročně jich je takto usmrceno přibližně 6 miliard.

Opomínat by se neměl ani převoz slepic na jatka, kdy mnoho z nich utrpí četná zranění a tak umírají v bolestech a vysílené. O vejcích jsme se zmiňovali v článku zde.

VIDEA (k zamyšlení)

Masný průmysl – velkochovy ČR

Mléčný průmysl – mlékárna Kunín

Vaječný průmysl – chov ČR 0, 1, 2 a 3

Kohoutci:

Kožešinový průmysl – kožešinové farmy  v ČR, 2015

Kosmetický průmysl – testování na zvířatech PETA

ZDRAVÍ

Někteří lidé se pro veganskou stravu rozhodnou také z důvodu zdravotních potíží, kdy veganství chápou jako alternativu k vyléčení.

Hned v úvodu však začneme z druhé strany – tedy s vyvrácením hlavních mýtů ohledně nedostatečného množství potřebných látek ve veganské stravě.

Bílkoviny – Bílkoviny se dělí dále na aminokyseliny. Odborníci a laická veřejnost často argumentují, že v rostlinné stravě nenajdeme celé spektrum. Pravdou však je, že například v quinoe či sóje nejenže najdeme celé spektrum, ale je také velice podobné tomu, které se nachází v mase. V jiných případech dosáhneme celého spektra kombinací jednotlivých surovin.

Vápník – Vápník se nenachází pouze v kravském mléce. U rostlinné stravy jsou vhodnými zdroji vápníku s dobrou vstřebatelností například mák, obohacená rostlinná mléka, tofu, fazole, brokolice, kapusta. Vápník však obsahuje mnohem širší spektrum zeleniny, také ovoce či skořápkové plody.

B12 – Jediná látka, která nelze získat s rostlinné stravy je B12. Vegané ji tedy suplementují tabletami, které jsou vyráběny v laboratořích pomocí kultivace bakterií. B12 se však přidává i do krmných směsí hospodářských zvířat, aby se v mase množství látky navýšilo.

Veganská krev je 8x účinější při zabíjení rakovinných buněk

V této době existuje již značný počet studií, které doporučují veganskou stravu a vyvrací zdravotní potíže s ní spojené. Pokud tedy budete dbát na správné stravování, nehrozí žádné potíže v závislosti na veganství.

Doporučujeme:

Těchto 10 významných odborných institucí schvaluje veganství

Deset nedávných studií, které mohou ne-vegany přimět k zamyšlení

Nová publikace pro veganské rodiče

Nutritionfacts.org – kompletní studia přínosů veganství na zdraví (zdroj v angličtině)

tempeh-se-salatem

Co můžeme ještě zmínit je fakt, že veganské recepty jsou daleko pestřejší, než by se zdálo. O tom se můžete jistojistě přesvědčit sami.

TIP: Hledáte další informace o veganství a vše s ním spojené? Pak rozhodně navštivte web, který se tímto odvětví zabývá  https://www.svobodavsem.cz/

Diskutujme o tom: