Existuje více než 55 nemocí, které jsou spojovány s lepkem, bílkovinou, nacházející se v pšenici, žitu a ječmeni. Odhaduje se, že zhruba 99 % lidí, kteří trpí nesnášenlivostí lepku nebo celiakií, nebylo nikdy vyšetřeno. Své občasné nebo dlouho přetrvávající obtíže považují za samozřejmost, na kterou si již za ta léta zvykli, ale jejich tělu to velmi ubírá na síle, energii, regeneraci a obranyschopnosti a rychleji stárne. Odhaduje se také, že zhruba 15 % celosvětové populace má intoleranci lepku.
Můžete být jedním z nich? Máte-li některý z následujících příznaků, může to být znamení, že jste alergičtí na lepek nebo trpíte intolerancí lepku (mírnější forma):
1. Trávicí problémy, projevující se jako plynatost, nafouknuté břicho, průjem nebo zácpa. Zácpou trpí zejména děti a to po snědení jídla s obsahem lepku.
2. Keratosis pilaris (KP, folikulární keratóza) je onemocnění projevující se výskytem drsných hrbolků na kůži, jež bývají nazývány jako tzv.“husí kůže“. Nejčastěji se objevuje na vnitřní i vnější části paží (přičemž může být zasaženo i předloktí), škrábání a mačkání této „vyrážky“ vede k tvorbě jizviček. Může se objevit dále na stehnech, bocích, břiše nebo jiných částech vyjma hladké kůže na dlaních či chodidlech. Obecně méně se vyskytuje na obličeji. Toto onemocnění vzniká v důsledku nedostatku mastných kyselin, vitamínu A a nízké schopnosti střeva absorbovat lepek, který pak střevo velmi zatěžuje a poškozuje.
3. Únava, vyčerpání, pomalé myšlení, nízká soustředěnost a okamžitá únava po snědení jídla s obsahem lepku.
4. Diagnostikované autoimunitní onemocnění jako je například Hashimotova tyreoiditida (chronický autoimunitní zánět štítné žlázy), revmatoidní artritida, vředová kolitida, Lupus , psoriáza (lupénka), sklerodermie nebo roztroušená skleróza.
5. Neurologické příznaky jako jsou závratě nebo pocit ztráty rovnováhy.
6. Hormonální nerovnováha jako je PMS (premenstruační syndrom), PCOS (syndrom polycystických ovarií) nebo nevysvětlitelná neplodnost.
7. Migrény a časté bolesti hlavy.
8. Diagnóza chronické únavy nebo fibromyalgie (mimokloubního revmatismu).
9. Záněty v těle, otoky nebo bolesti kloubů na prstech (haluxy), kolenou a kyčlích.
10. Výkyvy nálad, častá úzkost, deprese a ADD (porucha pozornosti).
11. Problémy horního dýchacího traktu jako například záněty dutin, alergická rýma, zalehlé uši.
12. Problémy spojené se špatným vstřebáváním živin – anémie (nedostatek železa a kyseliny listové), osteoporóza, nespavost (nedostatek vápníku).
13. Kožní problémy jako je akné, zánětlivé změny kůže a různé vyrážky.
Bylo zjištěno, že tím jediným a nejlepším způsobem jak zjistit, zda-li máte problém s lepkem, je nejprve zahájit tzv. eliminační dietu, při které vyřadíte ze svého jídelníčku veškeré potraviny obsahující lepek a to po dobu nejméně 2 až 3 týdnů a poté je opětovně zařadíte. Můžete tak vypozorovat jak se cítíte bez lepkových potravin a následně s nimi a zda-li se vaše symptomy zlepšily, či zůstaly stejné. Vezměte prosím na vědomí, že lepek je velmi silnou bílkovinou a může trvat měsíce i roky, než se vaše tělo zcela vyčistí a zbaví se všech slepených usazenin ve střevech. Rozdíl pak ale bude fenomenální a váš pocit z nového života a přívalu energie také. Nejlepší rada, kterou můžete dostat je, že v případě, že se cítíte viditelně lépe bez glutenových – lepkových potravin a hůře po jejich opětovném zařazení do jídelníčku, je pro vás lepek problém a měli byste ho tedy vysadit doživotně. V případě, že chcete získat přesné výsledky své lepkové nesnášenlivosti nebo si nejste jisti, zda-li ji skutečně máte či nikoli, je možné podstoupit vyšetření krve nebo odběr kousku tkáně z tenkého střeva (kolonoskopie).
Jak na léčbu nesnášenlivosti lepku?
Odstraněním lepku ze svého jídelníčku a to na 100 %, což opravdu znamená na 100 %. Dokonce i stopové množství lepku a to i z potravinových doplňků nebo léků může způsobit nepříjemnou imunitní reakci v těle. Pravidlo 80/20, což znamená „Nejím lepek jen doma, ale o svátcích, v restauracích a na dovolené si dám.“ , je mylnou a zavádějící představou o funkčním jídelníčku. Ve studii zpracované v roce 2001 Dr. Amy Myers z Institute for Functional Medicine bylo potvrzeno, že ti, kteří jsou alergičtí na lepek a dají si lepkovou potravinu třeba jen jedenkrát do měsíce, navyšují riziko své předčasné smrti o 600%. Tak co? Stále si nejste jisti, zda-li vám vaše oblíbené francouzské croissanty, čerstvě upečený pšenično-žitný chléb nebo domácí štrůdl od babičky stojí za to všechno trápení? Dejte si dárek a vyzkoušejte alespoň na 3 týdny vysadit lepek a uvidíte sami. Nejen, že se tak jako tak začnete cítit lépe, ale možná, že i něco málo zhubnete. A nebojte se, že nebudete mít co jíst. Krásných a chutných bezlepkových potravin je celé nepřeberné množství a možná díky většímu soustředění se na zdravé jídlo objevíte další.
V článku Bezlepkové obiloviny se můžete inspirovat skvělými bezlepkovými superpotravinami, které můžete používat místo pšenice, žita a ječmene.
Zdroj: slunecnyzivot.cz/2014/04/13-priznaku-alergie-na-lepek/ © Slunečný život
Související odkazy:
Samodiagnostický test potravinové intoleranceDomácí test pro detekci celiakie