Dosud jsme o následcích globalizace psali v docela kritickém slova smyslu. Než nám došlo, že vlastně sedíme ve skandinávské kuchyni z Ikea a za stolem, vytesaném z ukrajinského dřeva a pak následně made in China, si vychutnáváme arabskou pomazánku z cizrny a sezamu jménem hummus. Nebo možná tureckou? Odkudkoliv prokazatelně pochází, hummus dnes vládne světu. A svět mu podlehl, oblíbil si ho a pozměnil dle svého.
A stejně jako nejde analyzovat pravou lásku, abychom nenarušili její kouzlo, nelze ani rozebírat, proč je hummus tak dobrý. Pro skeptiky však máme v kapse pár racionálních důvodů. Hummus není jen lahodný, je ještě docela zdraví prospěšný. Hurá!
Hummus má velký obsah železa, vápníku, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínů skupiny B. Díky cizrně má vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Zasytí a dodá energii před tréninkem, a díky vláknině ještě zhubnete. Tato „královna luštěnin“ je velmi důležitá ve stravě vegetariánů a veganů, malých dětí, sportovců nebo také těhotných žen. Je bezlepková a dopřát si ji mohou alergici, celiaci a lidé trpící poruchami imunity.
Bio sezamová pasta tahini obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, jako například vysoké množství vitamínu E, vitamíny B1, B2, B3, B5 a B15. Je bohatá na minerály, jako jsou například fosfor, draslík, zinek, lecitin, hořčík a železo. Je zdrojem esenciální kyseliny methioninu, obsahuje údajně dokonce více bílkovin než většina ořechů. Je zdrojem dobrých nenasycených tuků, neobsahuje cholesterol a je rozhodně méně kalorická než běžné omáčky a majonézy.
Navíc tahini je označována za jeden z nejlepších zdrojů vápníku (a vy ještě pijete kravské mléko?).
Sezamová pasta tahini pomáhá při detoxikaci jater, zabraňuje anémii, je snadno stravitelná, obsahuje vysoké množství nenasycených tuků a je vhodná při hubnutí. Doporučuje se také při onemocnění sliznice, nehtů, vlasů, pomáhá udržovat zdravou kůži, zvyšuje imunitu a zlepšuje látkovou výměnu.
Je na čase si hummus „naordinovat“ a zapsat si ho na denní menu. Variací, jak si ho dát, je nespočet. Hummus není jen výborná pomazánka na chleba, pitu a raw krekr. Použijte ho jako dip na křupavou zeleninu, jako omáčku pro wrapy nebo třeba toping na ovoce (cože?).
Zkrátka toho dokáže víc a neustále překvapuje, kolik toho o hummusu ještě nevíme. Naučme se, jak na to.
Cizrna je grunt
aneb trojí způsob, jak na cizrnový základ
Pro “chef kuchaře”
2 šálky cizrny namočíme na 12 hodin do studené vody. Druhý den ji zhruba 2 hodiny vaříme doměkka v mírně osolené vodě se špetkou jedlé sody. Scedíme a vychladíme (trochu vody z vaření necháme stranou, použijeme ji později pro zředění hummusu).
Pro laiky
Pokud se nám do zdlouhavé přípravy nechce, koupíme konzervu již uvařené cizrny v nálevu. Sterilovanou cizrnu stačí omýt, nechat odkapat a je ihned k použití.
Pro lenochy
Použijeme instantní cizrnovou mouku, kterou smícháme s trochou vody do konzistence kaše.
A teď jdeme do akce, HUMMUS SAPIENS. Co si tak dát….
Hummus klasický
Ingredience
2 šálky cizrny, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce tahini, 4 lžíce olivového oleje, 1 dl vody z cizrny, 2- 3 lžičky římského kmínu, 3 stroužky česneku, mořská sůl, pepř, čerstvý koriandr.
Postup
Cizrnu, olivový olej, česnek, pastu tahini a citronovou šťávu rozmixujeme. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme, necháme půl hodiny odležet v ledničce. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a obložíme snítkami koriandru.
CURRY-chlovka
(hummus do 5 minut i bez mixeru)
Ingredience
Šálek cizrnové mouky, 1dc vlažné vody, šťáva z 1 citronu, půl šálku tahini, 2-3 lžičky kurkumy, 3 stroužky česneku, mořská sůl, pepř, mletý koriandr, chilli papričky.
Postup
Cizrnovou mouku rozmícháme s trochou vlažné vody do konzistence kaše. Přidáme tahini, kurkumu, česnek a citronovou šťávu. Vše ještě jednou zamícháme. Hummus podle chuti osolíme a opepříme, vmícháme kmín a mletý koriandr. Posypeme drcenými chilli papričkami.
Řepný hummus
Ingredience
2 šálky cizrny, šťáva z půlky citronu, 250 g vařené nebo pečené červené řepy, 3 lžíce tahini, 2 lžíce olivového oleje, 1 dl vody z cizrny, 1-2 lžičky římského kmínu, 3 stroužky česneku, mořská sůl, pepř, sezam.
Postup
Česnek, pastu tahini, citronovou šťávu, cizrnu a řepu rozmixujeme dohladka. Můžeme zkusit přidat i kůru z citronu. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme víc citronu, tahini nebo vody. Necháme alespoň 30 minut odležet v lednici. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem a posypeme sezamovými semínky, nebo obložíme snítkami koriandru.
Thajský kokosový hummus
Ingredience
2 šálky cizrny, šťáva z půlky limetky, 2 lžíce tahini, 1 lžíce olivového oleje, 1 dl vody z cizrny, 2 -3 lžičky thajské červené kari pasty, 3 stroužky česneku, 1-3 hrnku tučného kokosového mléka, mořská sůl, pepř, čerstvý koriandr, sezam.
Postup
Cizrnu, česnek, pastu tahini, limetkovou šťávu, kari pastu a kokosové mléko rozmixujeme dohladka. Můžeme zkusit přidat i kůru z limetky. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme, a pokud bude potřeba, přidáme víc limetkové šťávy, tahini nebo kokosového mléka. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem a posypeme sezamovými semínky, nebo obložíme snítkami koriandru.
Olivový hummus
Ingredience
2 šálky cizrny, šťáva z půlky citronu, 2 lžíce tahini, 2 lžíce olivového oleje, 1 šálek oliv bez pecek, 1 stroužek česneku, mořská sůl, pepř.
Postup
Cizrnu, česnek, olivy, pastu tahini a citronovou šťávu rozmixujeme dohladka. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme, dle potřeby přidáme víc citronové šťávy a tahini. Necháme alespoň 30 minut odležet v lednici. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem nebo posypeme nasekanými olivami.
Veg pesto hummus
Ingredience
2 šálky cizrny, šťáva z půlky citronu, 1/2 šálku nasekané čerstvé bazalky, půl šálku piniových oříšků, 3 lžíce tahini, 2 lžíce olivového oleje, 1 dl vody z cizrny, 1/3 šálku lahůdkového droždí, 3 stroužky česneku, mořská sůl, pepř.
Postup
Na pánvi krátce osmahneme piniové oříšky (1-2minuty), odložíme stranou. Cizrnu, česnek, olivy, pastu tahini, bazalku, piniové oříšky, citronovou šťávu a droždí rozmixujeme dohladka. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem a posypeme nasekanými piniovými oříšky.
Dýňový hummus s harissou
Ingredience
1/2 pečené dýně hokkaido (asi 2 šálky dužiny nakrájené na kostičky), 2 šálky cizrny, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce tahini, 1 lžíce koření harissa, 4 lžíce olivového oleje, 1 dl vody z cizrny, 2-3 lžičky římského kmínu, 3 stroužky pečeného česneku, mořská sůl, čerstvý koriandr.
Postup
Česnek a dýni opékáme v troubě předehřáté na 180-200C po dobu 45 minut. Necháme vychladnout. Cizrnu, harissu, pastu tahini a citronovou šťávu rozmixujeme spolu s dýní a česnekem dohladka. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme špetkou harissy a obložíme snítkami koriandru.
Hummus s pečenými paprikami
Ingredience
2 šálky cizrny, 2 pečené papriky, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce tahini, 4 lžíce olivového oleje, 1 dl vody z cizrny, 3 stroužky česneky, mořská sůl, pepř, čerstvý koriandr, červená cibule, pažitka a sezam (na ozdobu).
Postup
Papriku rozpůlíme, očistíme od zrníček a dáme opékat do trouby, dokud dužina nezměkne. Vyndáme a necháme trochu vychladnout. Cizrnu, česnek, pečené papriky bez slupek, pastu tahini a citronovou šťávu rozmixujeme dohladka. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme nasekanou pažitkou, červenou cibulí, sezamem nebo obložíme snítkami koriandru.
Hummus – medvědí pochoutka
Ingredience
2 šálky cizrny, 1 šálek nasekaného medvědího česneku, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce tahini, 2 lžíce olivového oleje, 1 dl vody z cizrny, 1 stroužek česneku (volitelné), mořská sůl, pepř, sezam.
Postup
Cizrnu, medvědí česnek, pastu tahini a citronovou šťávu rozmixujeme. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme, necháme půl hodiny odležet v ledničce. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem a posypeme sezamem.
Středomořský hummus se sušenými rajčaty
Ingredience
2 šálky cizrny, 1/4 šálku sušených rajčat, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce tahini, 1-2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatové pasty, 1 dl vody z cizrny, špetka lžičky římského kmínu, 1-2 stroužky česneku, mořská sůl, pepř, čerstvý koriandr.
Postup
Cizrnu, rajčatovou pastu, nakrájená sušená rajčata, pastu tahini a citronovou šťávu rozmixujeme. Podle potřeby přidáme odloženou tekutinu, v níž se cizrna vařila. Hummus podle chuti osolíme a opepříme, přidáme špetku kmínu a necháme půl hodiny odležet v ledničce. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem.
Avokádový hummus
Ingredience
2 šálky cizrny, šťáva z půlky citronu, 1 zralé rozmačkané avokádo (bez pecky), 2 lžíce tahini (volitelné), 3 lžíce olivového oleje, 1 dl vody z cizrny, špetka římského kmínu, drceného koriandru a chilli koření, 3 stroužky česneku, mořská sůl, čerstvý koriandr, 1 rajče.
Postup
Cizrnu, avokádo, česnek, pastu tahini a citronovou šťávu rozmixujeme. Hummus podle chuti osolíme a dochutíme kořením. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem, posypeme mletou paprikou a obložíme snítkami koriandru. Dle sezony doporučujeme vmíchat na kostičky nakrájené čerstvé rajče.
Veg parmigiano hummus
Ingredience
2 šálky cizrny, šťáva z 1 citronu, 2 lžíce tahini, 1 šálek kešu oříšků, 1/2 šálku zeleninového vývaru, 1/2 šálku lahůdkového droždí, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, mořská sůl, pepř nebo chilli, bylinky.
Postup
Nejdřív v mixeru nahrubo rozmixujeme kešu. Pak přidáme cizrnu, česnek, pastu tahini, droždí, zeleninový vývar, citronovou šťávu a vše rozmixujeme dohladka. Hummus podle chuti osolíme a opepříme. Těsně před podáváním ho pokapeme olivovým olejem a posypeme bylinkami.
Oříškovo-čokoládový hummus
Ingredience
1,5 šálku cizrny, 1/4 šálku arašídového nebo libovolného oříškového másla (nejlépe domácího mandlového), 1/4 šálku javorového sirupu, 3 lžíce neslazeného mandlového mléka, 2 lžíce raw kakao prášku, špetka vanilky.
Postup
Všechny ingredience rozmixujeme v kuchyňském robotu dohladka. Necháme odležet v ledničce během 1-2 hodin a servírujeme nejlépe s křížalami z čerstvých jablek, raw krekry, datlovými sušenkami.