Možná někdo to má podobné, občas dostanu ukrutnou chut‘ na něco “zakázaného”. Například, na vafle. Občas můžete o něco poupravit původní recept a dopřát si nějakou tu dobrotu, aniž byste ošidili vaše chuťové pohárky :)
Doporučuji vyzkoušet tento jednoduchý, rychlý a velice chutný recept na veganské vafle ze špaldové mouky s dátlovým sirupem a oříšky – bez laktózy, vajec, rafinovaného cukru ani palmového oleje. Ideální vydatná snídaně, dezert nebo svačina.
Recept na veganské vafle ze špaldové mouky s datlovým sirupem
Ingredience
(cca 6 vaflí)
1 hrnek rostlinného mléka (používám ovesné)
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
půl lžičky sody
1 polévková lžíce datlového sirupu (dávám tekutý sirup dovnitř a nahrazuji tak lepkavost vejce – aby těsto drželo pohromadě, navíc to přidává potřebnou sladkost a můžu vynechat cukr.)
špetka mořské soli
1-2 lžíce kokosového tuku (pokud potřebujete potřít vaflovač)
Postup
V míse smíchejte mouku, sodu a sůl. Poté rostlinné mléko opatrně vlijte do mísy a pečlivě promíchejte. Navíc přidejte datlový sirup a promíchejte dohromady – až vznikne o trochu hustší těsto, než třeba těsto na palačinky.
Těsto nechte 5 minut odpočívat, mezitím si rozpálte vaflovač.
(Kdo nemá vaflovač s nepřilnavým povrchem, může jej potřít kokosovým tukem dle potřeby, aby se vafle nepřipálily).
Nalijte přiměřené množství těsta aby nepřeteklo z vaflovače ven, opekejte cca 5 minut.
Jestli jsou vafle hotové nebo ne, zjistíte, když vaflovač trochu pootevřete: pokud těsto ještě lepí na stěny a vafle se trhají, dejte jim ještě pár minut.
Upečená vafle jde snadno z vaflovače vyjmout (drží pohromadě, netrhá se a je křupavá)
Nejlépe je konzumovat hned za tepla. Servírujte polité datlovým sirupem a posypané oříšky nebo s tím, co máte rádi – domácí “nutelou”, marmeládou, javorovým sirupem, skořicí.
Dobrou chut‘ a at‘ bude vaše kuchyně tvořivá!