Jedlé květy nám pokaždé vnášeji do kuchyně trochu magie. Obyčejný salát s violkami se stává pastvou pro oči, ocet s levandulí požitkem pro chuťové pohárky, a po růžové tříšti s cukrem se můžeme prostě
utlouct. Naservírujte si rozkvetlou louku na talíř, dopřejte si jedlé květy jako gurmánský zážitek a hrdě sdělte
světu: jsem kytkožrout!
Možná to někomu přijde tak trochu zvláštní, ujídat kytky v 21. století. Nejedná se ale o žádný
módní trend, ani návrat hippie. Spíš znovuobjevení něčeho, co jsme tak trochu ztratili. Vždyť
květinami zdobili slavnostní pokrmy již staří Řekové, Číňané, Indové či Římané.
Jedlé květy a plané bylinky lahodí našim smyslům, posouvají nás o něco blíž k přírodě – a o
kus dál od hypermarketů a balených hotovek. Stejně jako léčivé bylinky, květy jsou rovněž
bohaté na minerály, antioxidanty, vitamíny a enzymy, blahodárně působí na krevní oběh,
srdce, oči, mají detoxikační účinky, zlepšují imunitu – a náladu :)
Od teď nejen přivonět, ale i vychutnat.
Není to ale akce “sněz vše, co natrháš”. Rozhodně není všechno, co zrovna kvete, vhodné
ke konzumaci. Je to stejné jako u hub: všechny jsou v podstatě jedlé, některé ale jen jednou.
Bez obav patří na talíř tyto druhy: ibišek, violka, karafiát, levandule, růže, maceška, pampeliška, seřík, sedmikráska, brutnák, brokolice, květák, heřmánek, begónie, hořčice, měsíček, chryzantéma, šafrán, čekanka, koriandr, kopr, květy citrusových plodů a jabloně, květy dýně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, libeček, máta, meduňka, modřenec, bazalka, majoránka, oregáno, pelargonie, rozmarýn, saturejka, tymián, aksamitník, bergamot.
Než vyrazíte zbaštit sousedům krásný záhon a sestřence svatební kytici, přečtěte si pár rád
od autorky „Květinové kuchařky“ Jany Vlkové:
- Jezte květy pěstované bez použití pesticidů. Květiny z květinářství a zahradních center jsouošetřovány chemickými postřiky a hnojivy.
- Ideálně konzumujte květy, které sklidíte z vlastní zahrádky, nebo vyražte dál z města do“divočiny” – rozhodně se nedoporučuje sběr v parcích, u silnice, v okolí výběhu psů.
- Jezte pouze okvětní lístky, pestíky ani tyčinky ke konzumaci určené nejsou.
- Sbírejte v době vrcholného květu. Přezrálé nebo nedozrálé květy mohou chutnat hořce nebo trpce.
- Ideální dobou sběru květů je dopoledne, pak vydrží déle čerstvé.
- Květy netrhejte, ale opatrně stříhejte, aby mohla rostlinka zase odrůst.
- Květinu zabalte do vlhkého ubrousku, odneste v krabičce a doma uložte do ledničky.
- Pozor s konzumací, pokud jste alergičtí na pyl.
Inspirujte se barevnými (veggie) recepty s jedlými květy. Nechme rozkvést talíře (nebo
poháry) a hurá do experimentování a kytkožrouctví!
(pro více informací rozklikněte obrázky v galerii, odkazy na recepty najdete u nás
na Pinterestu)