Dýně začínáme jíst nejdřív očima. Samotný pohled na zrzavku-hokkaido dokáže naladit na melodii padajícího listí, štědré úrody a útulného domova.

Tato královna podzimní kuchyně je díky své výživové hodnotě životabudičem a sluncem na talíři –  dodá nám energii a elán.

Doporučujeme si hokkaido nakoupit do zásoby. Při správném uskladnění vám dýně vydrží až do jara: umístěte ji na suché a chladnější místo. A nebojte se, že zůstanete pokaždé u polévky – dá se z ní vykouzlit spousta dobrot.

 

Pár dobrých důvodů jíst dýně pro zdraví a krásu

sunseed-olej

  • Vitamíny a minerální látky

Dýně je velmi bohatá na minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitamíny A, B, C. Dýně pomáhá při problémech se slezinou, při poruchách ledvin, žaludečních a srdečních potížích, posiluje slinivku a je vhodná při cukrovce.

Semínka jsou zásobárnou vitamínu E, Omega 3 mastné kyseliny a zinku pro omlazení pleti a regeneraci celého těla. Olej z dýňových semínek podporuje obnovu buněk, snižuje cholesterol a zvyšuje obranyschopnost organismu.

  • Nízkokalorická pochoutka

Dýně Hokkaido je díky nízkému energetickému obsahu, a naopak vysokému obsahu vlákniny, výborná při redukční a očistné dietě. Je močopudná a má výborné detoxikační účinky. Syrová semínka nebo olej z nich vás navíc zbaví parazitů, budete se cítit méně unavení a vitálnější, a to i na podzim.

  • Zahřeje a zasytí

Je jako stvořená právě pro (pod)zimní teplé a kořeněné pokrmy, když dostáváme chuť na pečené, vařené a grilované dobroty.

  • Dýni připravíte jednoduše nasladko i naslano

Dýně je výbornou surovinou pro přípravu kaší, polévek, omáček, pomazánek, ale i koláčů, lívanečků, marmelád, kompotů nebo dětských příkrmů.

Podle našich dýňových receptů si můžete jídlo dopřávat bez obav o svou linii a bez výčitek svědomí – neobsahují totiž masové bujóny, vejce ani mléčné výrobky, v naší kuchyni se všeobecně vyhýbáme pšeničné mouce, bílému cukru nebo příliš slaným pokrmům.

Nebojte se neotřelých kombinací a užijte si kreativní vaření a pečení ;)

 

dynova-kokosova-polevka

Dýňovo-kokosový krém

Budeme potřebovat:

  • 1 střední dýni hokkaido, nakrájenou na kusy (se slupkou)
  • 100 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce kvalitního oleje z dýňových semínek
  • šťávu z půlky limetky
  • 1-2 lžičky bio Shoyu nebo Tamari (sójová omáčka s mořskou solí)
  • 3-4 stroužky česneku
  • drcené chilli papričky
  • dyňová semínka

Nejlepší na této vydatné polévce je, že bude hotová ani ne za půl hodiny; dýni totiž nemusíme nejdřív opékat. Hokkaido stačí vydlabat, nakrájet dužinu se slupkou, přivést k varu s trochou vody a na středním plameni povařit zhruba 15-20 minut, až změkne. Dýni s tekutinou rozmixujeme tyčovým mixérem, až vznikne nadýchané pyré.

(Část pyré dejte stranou, použijete ho jako základ pro různé recepty)

Rozmixovanou dýni dolijeme trochou vroucí vody do požadované konzistence, přidáme utřený česnek, sójovou omáčku, kokosové mléko, limetkovou šťávu, dochutíme chilli papričkami, dýňovým olejem (dodá výraznou chut‘ a aroma po pražených oříšcích) a posypeme semínky.

Dýňová pomazánka

Budeme potřebovat:

  • 1 menší dýni hokkaido, nakrájenou na kusy (se slupkou)
  • 1 lžíci kvalitního oleje z dýňových semínek
  • 3-4 stroužky česneku
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • špetku mořské soli
  • 100g lahůdkového droždí

Základem je, stejně jako u polévky, nadýchané dýňové pyré. Hokkaido stačí vydlabat, nakrájet dužninu se slupkou, přivést k varu s trochou vody a na středním plameni povařit zhruba 15-20 minut, až změkne.

Dýni s tekutinou rozmixujeme tyčovým mixérem do krémovité konzistence, zahustíme lahůdkovým droždím, přidáme utřený česnek. Pomazánku dochutíme mořskou solí a mletým muškátovým oříškem, zakapeme dýňovým olejem a podáváme s oblíbeným celozrnným nebo bezlepkovým pečivem, krekry nebo jako dip na podzimní pečenou zeleninu.

Takové “dýňové máslo” vám v lednici vydrží až několik měsíců. Pokud ho samozřejmě necháte v lednici být. Třeba vám bude chutnat až moc.

 

 

dynova-pomazanka


pecena-dyne

 Pečená dýně s pikantní zálivkou

Budeme potřebovat:

  • 1 střední dýni hokkaido, nakrájenou na kusy (se slupkou)
  • 3-4 stroužky česneku
  • provensálské koření
  • kokosový olej na pečení
  • mořskou sůl, černý pepř

na zálivku:

  • 2-4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • česnek
  • čerstvé bylinky – snítky rozmarýnu, tymiánu nebo šalvěje

Dýni umyjte, vydlabejte a nakrájejte na měsíčky. Smíchejte se 2 lžícemi kokosového oleje nebo oleje z hroznových jadérek (jen trochu, aby se dýně nepřipálila), hrubozrnnou solí a provensálským kořením. Pečte dozlatova při 170 °C (zhruba půlhodiny). Připravíme si zálivku –  olivový olej smícháme s rozmačkaným česnekem, medem nebo javorovým sirupem, pomerančovou šťávou, hořčicí, pepřem a solí. Opečenou dýni polijeme zálivkou a posypeme čerstvými bylinkami –  tymiánem, šalvějí nebo rozmarýnem.

 

 

Teplý podzimní salát

Budeme potřebovat:

  • 1 střední dýni hokkaido, nakrájenou na kostky (se slupkou)
  • 1/2 kg červené řepy
  • drcené chilli papričky
  • hrubozrnnou mořskou sůl
  • česnek
  • 1 hrst vlašských ořechů

Omyjte dýni, vydlabejte semínka a dýni nakrájejte na kostky (hokkaido není třeba loupat). Oloupejte červenou řepu a taktéž nakrájejte na kostky. Smíchejte s kokosovým olejem nebo olejem z hroznových jadérek, hrubozrnnou solí a česnekem a pečte po dobu 30-40 minut v troubě rozehřáté na 170 stupňů. Omyjte a osušte rukolu, dejte na ni opečenou zeleninu, posypte lněným semínkem, sezamem, lahůdkovým droždím nebo vlašskými ořechy.

Výtečně chutná v kombinaci s uzeným tofu nebo tempehem.

dynovy-salad


dynove-creme-brulee

Dýňové „creme brulee“

Budeme potřebovat:

  • 1 sklenici rostlinného mléka (např. sójového, mandlového, ovesného, rýžového)
  • 1 sklenici syrových kešu oříšků
  • 1/2 sklenice třtinového cukru
  • 250 g dýňového pyré
  • čtvrt sklenice javorového sirupu
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • špetku mletého muškátového oříšku
  • špetku mletého zázvoru
  • špetku mořské soli
  • 1 lžíci agar-agaru

    Namočte kešu oříšky s rostlinným mlékem na půlhodiny, přendejte do kuchyňského robotu nebo blenderu a rozmixujte do krémovité konzistence. Přidejte ostatní ingredience (kromě agar-agaru) a mixujte ještě 2 minuty. Přendejte dýňovo-oříškovou směs do hrnce a povařte na menším plameni spolu se lžící řasy agar-agar několik minut, než začne bublat a houstnout. Směs nechte vychladnout, naplňte jí misky nebo sklenice a dejte na několik hodin do lednice.

    Těsně před podáváním posypte tenkou vrstvou třtinového cukru a dejte na 30 až 60 minut pod rozpálený gril zkaramelizovat.

Diskutujme o tom: