Dejte si na talíř léto. Přinášíme recept na pestrý salátek s chřestem, jahodami a pikantní redukcí.
Ingredience
400 g chřestu
100 g jahod
1 šalotka
1 g třtinového cukru
štáva z poloviny citronu
čerstvý tymián
oříšky nebo semínka
zelený salát
Na zálivku
5 ml bio jablečného octu
1 lžička dijonské horčice
1 lžička jahodové nebo ostružinové marmelády (bez rafinovaného cukru)
kapka bio sojové omáčky s mořskou solí
5 ml jablečné šťávy
5 ml kvalitního oleje z dýňových semínek
drcené chilli papričky
Doba přípravy: 10 minut
Postup přípravy
1. Mladý chřest očistíme u stonku a krátce (5-7 minut) podusíme na pánvi s trochou osolené vody, do které jsme přidali také citronovou štávu a trochu hnědého cukru. Když nebude chřest zcela ponořený ve vodě a podusíme ho prakticky v páře, zůstane křupavý. Odstavíme a necháme vychladnout.
2. Na talíř položíme listy salátu, jahody nakrájené na čtvrtky a stonky chřestu.
3. Připravíme zálivku z jablečného octu, hořčice, jablečné šťávy, sojové omáčky a marmelády. Pokud bude příliš hustá, zředíme jablečným džusem a dochutíme chilli nebo pepřem.
4. Jahodovo-chřestový salát polijeme zálivkou, posypeme čerstvým tymiánem, nasekanou šalotkou a oříšky.