Co nám neříkají

Každý z nás se jednou setkal s pojmem „veganství“ poprvé. Stejně jako všechny nové informace, i veganství vyvolává řadu otázek, často nepochopení, nebo dokonce předčasné odsouzení.

U nových věcí by však nemělo být naším cílem zůstat u nezodpovězených dotazů, nebo vytvářet rychlé soudy. Proto se zaměříme na to, co vlastně veganství je, abychom mohli pochopit, proč se někteří lidé rozhodli vydat tímto směrem.

veg-celebrity
Schválně, kdo z nich vypadá bledě nebo nemocně? Veganství holdují čím dál víc herců, hudebníků, politiků, vrcholových sportovců. Třeba najdete i své oblibení celebrity v seznamu na http://soucitne.cz/slavni-vegetariani

Co je to veganství?

Tento životní styl odmítá jakékoliv využívání živočichů či živočišných produktů. Na rozdíl od vegetariánů, kteří se zaměřují pouze na odmítnutí masa, vegané nesetrvávají pouze u jídelníčku.

Jejich snaha začíná u vyřazení masa, mléka, vejcí a medu, pokračuje přes výběr kosmetiky netestované na zvířatech a dále například přes koupi pouze takového oblečení a bot, které se nevyrábí z kůže.

Mnozí z nich nekupují ani výrobky s palmovým tukem, jelikož se kvůli jeho získávání kácí deštné pralesy, což vede ke smrti některých druhů zvířat.

3 hlavní důvody přechodu na veganství

  1. Ekologie
  2. Etika
  3. Zdraví

EKOLOGIE

pollution

Neplýtváte vodou, třídíte odpad, snažíte se šetřit, tam, kde je třeba, ale přitom jíte maso, snídáte sýry a váš botník je obohacen o kožené boty? 

Pokud nyní opomeneme etickou stránku, asi uvažujete nad tím, co je špatně, jelikož přímé souvislosti mezi životním prostředím a živočišným průmyslem možná nemůže přijít na kloub.

Bohužel však i tento na první pohled neviditelný, ale podstatný aspekt se skrývá na pozadí.

Živočišná výroba má na svědomí více emisí skleníkových plynů než celý dopravní průmysl dohromady.

  1. Emise – chov dobytka významně přispívá k vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší, dochází tak ke znečištění atmosféry a ke globálnímu oteplování. Podrobnější informací zde: http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2007080002
  1. Kácení pralesů – Chov zvířat pro výrobu hovězího má na svědomí hektary vykácených deštných pralesů, což způsobuje rozsáhlé environmentální škody. Odhaduje se, že například v Brazílii lze připsat 70% vykácené plochy právě farmaření. Více informací zde: http://www.greenpeace.org/czech/cz/Kampan/Ochrana-pralesu/Destrukce-pralesu/
  1. Znečištění vodstva – kožešinové farmy přispívají k znečištění povrchové i podzemní vody, jelikož výkaly zvířat obsahují vysoké procento dusíku a fosforu. Více informací zde: https://www.obrancizvirat.cz/kozesiny/ekologie/
  1. Krmná sója – stejně jako v případě farmaření, dochází i při pěstování krmiva pro zvířata k ničení lesů a v důsledku chemického ošetření také půdy. Nastává tak paradox, kdy se neefektivně využijí rostliny pro výkrm dobytka, místo toho, aby se jím nakrmili lidé např. z rozvojových zemí.

 

Podle vědeckých předpovědí nebudou v roce 2048 v oceánech už žadné ryby.

ETIKA

Jedním ze základních podnětů k přechodu na veganství je etický přístup ke zvířatům. Cesta veganů většinou započne zřeknutím se masa.

Člověk se najednou začne o svou stravu více zajímat a postupně získává drsné informace také o průmyslu mléčném, vaječném, kosmetickém a kožešinovém, což mnohdy vede právě k vynechání všech živočišných složek.

cows-552947_1920 (1)

Proč ne maso?

Ve velkochovech se setkáváme s otřesnými životními podmínkami. Zvířata mají minimální prostor k pohybu, nachází se v nepřirozeném prostředí a často žijí na betonu, doslova ve vlastních výkalech.

Před porážkou se standardně nesmí 12 hodin krmit, a poté je čeká stresující převoz na jatka. Tam jsou nejdříve omráčena buďto jateční pistolí nebo plynem a následně jim je proříznuto hrdlo kvůli vykrvení.

I přesto, že mají některá zvířata lepší podmínky pro život (např. na eko farmě), faktem je, že aby se jejich maso dostalo na náš talíř, musí být zvíře usmrceno, a to stejným způsobem, jako na klasických jatkách.

Proč ne mléko?

To, že kráva dává mléko nepřetržitě, není pravda.  K tvorbě mléka musí, tak stejně jako ostatní živočichové, porodit své mládě.  To se matce ve velkochovu po 12-24 hodinách odebere a umístí se do malé venkovní klece, kde jej krmí umělou výživou.

Krávy na farmě

Pokud se jedná o samce, je buďto určen k odebírání semene, anebo je v útlém věku převezen na jatka, kde z něj po smrti vzniká „produkt“ jménem telecí. Pokud se naopak jedná o samici, čeká ji stejný osud, jako její matku – opakované oplodňování inseminátorem, odebírání mláďat a každodenní odsávání mléka.

Jakmile dojnice dosluhují, jdou automaticky na jatka. Ostatně realitu vs. klamavou propagaci si můžete sami porovnat na videu přiloženém níže.

Slepicevnouzi.cz
Slepice z velkochovu. Zdroj: slepicevnouzi.cz

Proč ne vejce?

Chov slepic se dle směrnic dělí na 4 skupiny – klecový, halový, volný a ekologický.

Slepice na farmě

Klecový chov „poskytuje“ slepicím minimální prostor (klec má velikost papíru A4!), často katastrofální podmínky a pouze umělé světlo.

Halový chov je sice bez klecí, ale stále je zde nepřiměřené množství opeřenců na velikost dané plochy. Dochází zde tedy k infekcím, nepřirozenému chování a kanibalismu.

Volný a ekologický chov nabízí slepicím přívětivější prostředí, bohužel pořád je zde „ale“. Život ptáků začíná v hromadných líhních. Samice se prodají, a jelikož kohoutci jsou nepotřební, udusí se v plynových komorách, anebo jsou semleti zaživa. Ročně jich je takto usmrceno přibližně 6 miliard.

Opomínat by se neměl ani převoz slepic na jatka, kdy mnoho z nich utrpí četná zranění a tak umírají v bolestech a vysílené. O vejcích jsme se zmiňovali v článku zde.

VIDEA (k zamyšlení)

Masný průmysl – velkochovy ČR

Mléčný průmysl – mlékárna Kunín

Vaječný průmysl – chov ČR 0, 1, 2 a 3

Kohoutci:

Kožešinový průmysl – kožešinové farmy  v ČR, 2015

Kosmetický průmysl – testování na zvířatech PETA

ZDRAVÍ

Někteří lidé se pro veganskou stravu rozhodnou také z důvodu zdravotních potíží, kdy veganství chápou jako alternativu k vyléčení.

Hned v úvodu však začneme z druhé strany – tedy s vyvrácením hlavních mýtů ohledně nedostatečného množství potřebných látek ve veganské stravě.

Bílkoviny – Bílkoviny se dělí dále na aminokyseliny. Odborníci a laická veřejnost často argumentují, že v rostlinné stravě nenajdeme celé spektrum. Pravdou však je, že například v quinoe či sóje nejenže najdeme celé spektrum, ale je také velice podobné tomu, které se nachází v mase. V jiných případech dosáhneme celého spektra kombinací jednotlivých surovin.

Vápník – Vápník se nenachází pouze v kravském mléce. U rostlinné stravy jsou vhodnými zdroji vápníku s dobrou vstřebatelností například mák, obohacená rostlinná mléka, tofu, fazole, brokolice, kapusta. Vápník však obsahuje mnohem širší spektrum zeleniny, také ovoce či skořápkové plody.

B12 – Jediná látka, která nelze získat s rostlinné stravy je B12. Vegané ji tedy suplementují tabletami, které jsou vyráběny v laboratořích pomocí kultivace bakterií. B12 se však přidává i do krmných směsí hospodářských zvířat, aby se v mase množství látky navýšilo.

Veganská krev je 8x účinější při zabíjení rakovinných buněk

V této době existuje již značný počet studií, které doporučují veganskou stravu a vyvrací zdravotní potíže s ní spojené. Pokud tedy budete dbát na správné stravování, nehrozí žádné potíže v závislosti na veganství.

Doporučujeme:

Těchto 10 významných odborných institucí schvaluje veganství

Deset nedávných studií, které mohou ne-vegany přimět k zamyšlení

Nová publikace pro veganské rodiče

Nutritionfacts.org – kompletní studia přínosů veganství na zdraví (zdroj v angličtině)

tempeh-se-salatem

Co můžeme ještě zmínit je fakt, že veganské recepty jsou daleko pestřejší, než by se zdálo. O tom se můžete jistojistě přesvědčit sami.

TIP: Hledáte další informace o veganství a vše s ním spojené? Pak rozhodně navštivte web, který se tímto odvětví zabývá  https://www.svobodavsem.cz/

Over Eten’ (O jídle) je belgický televizní pořad na kanálu VRT.  „Pohádka o želatině“ je obrácený příběh vzniku výrobku: od zabaleného bonbonu do ještě živého prasete. Serié snímků, které si nedokážeme představit, jelikož dnes nemáme (a ani nevyhledáváme) informace o tom, jak naše jídlo vzniká.

Nenechte se prosím nalákat výrobci na „zdravé a prospěšné mlsání“. Bonbony a „gumídky“ můžeme vybrat bez želatiny – vyrobené z ovocného pektinu nebo řasy agar agar. Stačí vědět, co všechno ingredience „želatina“ na obalu znamená.

 

======

Režisér a tvůrčí skupina: Alina Kneepkens, Greet Verhaert, Bart Mutton.

 

Dnes je to aktuální jako nikdy, dívat se kolem sebe a vnímat věci v souvislostech. Indonésie hoří, a může za to mimo jiné vypalování lesů kvůli pěstování palmy olejné.

Jak můžeme pomoct my zde v ČR?

Složení výrobků, které si v obchodě zvolíme, má přímý vliv na tuto tragedii. Nepodporujte prosím svým nákupem ekologickou katastrofu – palmový olej se skrývá v sušenkách, baleném těstu, pomazánkách, margarínech, chipsech, zmrzlinách a spoustě dalších běžných produktů. Bohužel je ve složení často maskován za nevinné označení „rostlinný olej“. Ztužený palmojádrový tuk, který se často přidává do potravin, je také pro zdraví nebezpečný. Neetická výroba palmového oleje se řídí především ekonomickým prospěchem, korporace nepočítají svůj dopad na životní prostředí, rostliny a životy zvířat. Nákup levných surovin a zisk je nade vše.

Naše peněženka je naším volebním hlasem – denně můžeme pomáhat chránit nebo naopak devastovat zelené pralesy.

Podívejte se na skvělý dokument „Zelená poušť“ o problematice palmového oleje od českých autorů Michala Gálika a Jakuba Kvapila:

Jak poznat palmový olej:

Jídlo:

  • cocoa butter equivalent (CBE)
  • cocoa butter substitute (CBE)
  • palm olein
  • palm stearine
  • vegetable oil (rostlinný olej)

Ostatní, většinou kosmetika:

  • arachamide mea
  • capric triglyceride
  • caprylic triglyceride
  • caprylyl glycol
  • cetyl alcohol
  • elaeis guineensis
  • emulsifier (emulgátor – některé mohou být  odvozeny z palmového oleje)
  • epoxidized palm oil (UV vytvrzované nátěrové hmoty)
  • ethylene glycol monostearate
  • ethylhexyl palmitate
  • fatty alcohol sulphates
  • glyceryl stearate
  • isopropyl isostearate
  • isopropyl palmitate
  • mono-glycerides of fatty acids
  • myristoyl
  • octyl palmitate
  • oleyl betaine
  • palm kernel oil (palmojádrový olej)
  • palm oil (palmový olej)
  • palm olein
  • palm stearine
  • palmitoyl oxostearamide
  • palmitoyl tetrapeptide-3
  • peg-100 stearate
  • peptide complex
  • saponified elaeis guineensis
  • sleareth
  • sls
  • sodium laurel
  • sodium laureth sulfate
  • sodium laureth sulphate
  • sodium lauroyl lactylate
  • sodium lauryl
  • sodium lauryl sulfate
  • sodium lauryl sulfoacetate
  • sodium lauryl sulphate
  • sodium palm kernelate
  • sodium palmate
  • sodium stearate
  • stearamidopropyl dimethylamine
  • steareth-2
  • steareth-20
  • steareth-21
  • stearic acid

(Tyto látky se nemusí nutně vyrábět z palmového oleje, ale pokud na ně v současnosti na trhu narazíte v kosmetických výrobcích, máte zhruba 95% jistotu, že z jsou vyrobeny z palmového oleje.)

Zdroj: Greenpeace

Které produkty obsahují palmový olej

Tuky: Rama, Perla, Hera, Zlatá Haná, Iva

Sladkosti: Nutella, Snickers, Mars, Kofila, Kaštany, Milky Way, Fidorka, Banány v čokoládě, Tatranky, BeBe sušenky

Chipsy: arašídové křupky, Tuc mini s mákem

Cereálie: Cini Minis, Nesquick křupinky, müsli tyčinky

Paštiky: Svačinka od Hamé

Kosmetika: mýdlo Fresh Touch od Dove, sprchový gel Fa Nature and care, zubní pasty Daily Signal White a Odol

Zdroj: Stoppalmovemuoleji.cz 

980x

International Animal Rescue

Drogerie BEZ palmového oleje:

Bio-D
Yellow&Blue
Feel Eco

Děkujeme za šíření informace!

 


banner_gl

Více k tématu:

https://www.stream.cz/adost/775252-palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak

http://www.greenpeace.org/czech/cz/Kampan/Ochrana-pralesu/Palmovy-olej/

http://www.stoppalmovemuoleji.cz/

Upozornění pro znepokojené čtenáře. Tento článek není pojednáním o nabádání společnosti k nedodržování zásad hygieny. Spíš úvodem a podnětem k nejdůležitější dovednosti dnešního spotřebitele – schopnosti číst etikety a pátrat po informacích do větší hloubky, než jaká je úroveň reklamního sdělení v podobě superlativů a vychvalování přínosů produktu.

7duvodu

Na čistém prádle si zakládá většina z nás – čistota je přece půl zdraví. Špína je v dnešní době nepřípustná a fleky na košili známkou špatně vedené domácnosti.

Pokud ještě neperete ekologickými pracími prostředky, máme pro vás špatné zprávy. Možná zrovna vaše koupelna nebo prádelna je tou nejtoxičtější místností, do které byste neměli vcházet bez ochranného oděvu a roušky. Váš prací prášek, gel nebo aviváž může být hazardem pro zdraví vaše, vašich dětí a životního prostředí kolem. Čtěte dále.

1. Špína neobsahuje karcinogenní látky

Běžné prací nebo čisticí prostředky mohou obsahovat nebezpečný formaldehyd, který je znám nejen jako chemikálie dráždící sliznici, ale jako potenciální karcinogen.

Do prostředku na praní se také přidávají problematické látky jako Sodium lauryl sulfáte (SLS)/sodium laureth sulfáte (SLES), PEG a jiné, které mohou uvolňovat látku 1,4-dioxane. Ta je klasifikována jako „pravděpodobný lidský karcinogen“ (nádory jater, žlučníku, nosní dutiny, plic, kůže a prsu).

Ve složení výrobků 1,4-dioxane nenajdete, hledejte chemické látky, které jí mohou být v procesu výroby kontaminovány. Mají v názvu slova jako „xynol“, „ceteareth“, „oleth“, „myreth“, „laureth“, „ceteareth“ a jakékoliv jiné „-eth“, „PEG,“ „polyethylene“, „polyethylene glycol“, „polyoxyethylene“ nebo „-oxynol, SLS, SLES.

Vyhněte se také látkám: Quaternium-15, 2-Butoxyethanol, Perchlorethylene (Perc), naphthas.

2. Špína neznečišťuje řeky, moře a oceány

Ještě donedávna se do pracích prostředků přidávaly ke změkčení vody fosfáty – anorganické sloučeniny fosforu, se kterými si nedokáže poradit většina čistíren odpadních vod. Dostávají se do řek, nádrží a rybníků, a způsobují přemnožení sinic a otravu ryb a jiných vodních organismů. V nádržích je koupání kvůli vodnímu květu zdraví nebezpečné, stejně tak ovlivňuje i kvalitu pitné vody v obcích.

3. Špína neuvolňuje těžké kovy

Fosfáty v pracích prostředcích jsou postupně nahrazovány o trochu méně problematickými zeolity – dokážou na sebe z ostatních přítomných chemikálií vázat a pak uvolňovat těžké kovy (při kontaktu se solemi) – kontaminují tím zejména mořskou vodu v ústích řek. S potem se tak dostávají z vypraného oděvu přes pokožku do našeho těla, kde jsou schopné vyvolávat poruchy imunitního systému.

4. Špína neobsahuje chlór, agresivní bělidla a optické rozjasňovače barev   

Přidávají se do pracích prostředků pro klamný efekt zářivě bílého prádla – potáhnou totiž textilii tenkou chemickou vrstvou, která lomí světlo a podporuje vyzařování složek vyvolávajících modrý nádech, díky němuž se prádlo zdá jasnější a bělejší. Tyto sloučeniny jsou obtížně biologicky odbouratelné a produkují velmi dráždivé plyny. Potenciálně mohou do vzduchu uvolňovat toxické chloraminové látky. Velmi jedovaté pro nás a pro přírodu jsou bělící látky na bázi chlóru, který se ukládá v tukových tkáních a zvyšuje celkovou toxicitu organismu. Chlór také zamořuje vodu a hromadí se v těle ryb. Také bělidla perboráty, které obsahují bor, mají ve vyšších koncentracích negativní vliv na vodní rostliny a živočichy.

Hledejte na etiketě:

TAED (tetraacetylethylendiamin, aktivátor bělení), EDTA (kyselina ethylendiamintetraoctová), stabilizátory na ochranu vlákna, ER, KSN, OB, OB-1.

5. Špína neobsahuje plnidla

Plnidla nemají na kvalitu praní žádný vliv, ale zvětšují objem prášku – aby  měl spotřebitel radost, že za své peníze dostal větší balení. Plnidla zbytečně zasolují povrchové vody a měli bychom se jim vyhýbat.

6. Špína není dráždivá a nezpůsobuje alergii

Pod označením “perfume” se může ve výrobcích skrývat až několik stovek různých syntetických vonných přísad – mají za úkol mimo jiné zamaskovat nepříliš “prodejné” pachy jiných chemikálií a ropných derivátů. Umělá arómata mohou vyvolat podráždění kůže, vyrážky, alergickou reakci včetně dýchacích a trávicích potíží, dušnosti nebo migrény.  Vyhýbejte se také barvivům a konzervantům.  Většina chemických látek se vstřebává kůží a z dlouhodobého hlediska způsobuje toxickou zátěž a překyselení organismu, narušuje imunitní systém. Pro velmi senzibilní jedince jsou životu nebezpečné fenoly – mohou totiž vážně poškodit nervový systém, plíce, srdce, ledviny a játra. Jsou dány do souvislosti dokonce s úmrtími (dle údajů amerického Národního zdravotního institutu (NHI).

Hledejte na etiketách:

Benzenkarbaldehyd / fenylmethanal, DEA, LAS, ethyl acetate, nonylphenol ethoxylate

7. Špína není testována na zvířatech

V Evropské unii je stále povoleno testování pracích a čisticích prostředků pro domácnost na zvířatech. Tisíce zvířat jako jsou králíci, křečci, potkani a myši trpí a umírají při testech prostředků na nádobí, pracích prášků nebo nejrůznějších čističů. Testovány jsou jak hotové produkty, tak jednotlivé složky. Látky jsou zvířatům aplikovány injekčně, na oholenou kůži či do očí, musí je vdechovat nebo jsou jimi násilně krmena. Následně bývají zvířata zabita.

Testování na zvířatech je nejen velmi krutým, ale také nepříliš spolehlivým způsobem ověřování bezpečnosti a kvality výrobků. Místo toho lze použít stávající kombinace ingrediencí, a tam, kde se vytvářejí kombinace nové, existují schválené moderní a humánní techniky, které mohou být levnější, bezpečnější a efektivnější.

Pokud chcete mít jistotu, že pro Váš prací nebo čisticí prostředek netrpěla zvířata, vybírejte si výrobky značek s logem králíka ze seznamu www.netestovanonazviratech.cz. Petici za zákaz testování na zvířatech v EU můžete podepsát tady.

mydlo

Co s tím?

Pokud se rozhodnete pro změnu, doporučujeme místo klasické návštěvy drogerie (vyšlapanou cestičkou do chemií nabitých regálů) spíš pátrat po přírodních ekologicky nezávadných prostředcích – bez fosfátů, umělé parfemace, bělidel a levných chemikálií typu SLS, PEG a dalších.

Již dnes jsou zase ve vybraných prodejnách a eshopech k mání rostlinná mýdla a mydlové vločky, eko-přátelské prášky nebo třeba prací gely z mýdlových ořechů (náš tip). Ať se pro vás stane eko-praní nejen novým zvykem, ale i ochranným rituálem – pro zdravější domácnost a životní prostředí kolem nás.

Čtěte také:

Návod na vyprání (mozku) aneb Jak se do naší domácností dostaly chemické prací prostředky
Seznam bezpečnostních listů konvenčních pracích a čistících prostředků
Zelené tipy pro praní, mytí a čištění


Zdroje:

www.veronica.cz , www.motherearthliving.com/laundry-chemicals-to-avoid-zmez12mazsie.aspx, www.slozeni-kosmetiky.cz www.wikipedia.org, www.organicconsumers.org/sites/default/files/downloads/DioxaneFacts080314.pdf
 http://zdraviprirody.webnode.cz/co-jsou-fosfaty-a-zeolity/
https://branchbasics.com/blog/2014/12/laundry-chemicals/
www.NaturalNews.com,  http://hrst.webnode.cz/news/a86/
www.netestovanonazviratech.cz

Zuby představují zdraví a krásu v jednom: krásný úsměv přitahuje zaslouženou pozornost, zdravé zuby a dásně jsou důležité pro celkové zdraví. Ale co vše víte o tom, co se děje ve vaších ústech při každém tahu bělící pasty a s každým lokem ústní vody? Naše ústa jsou aktivní bránou do krevního řečiště, každá toxická látka z produktů dentální péče se dřív nebo později dostane do organismu a udělá nějakou neplechu.

Podle výzkumu, jehož výsledky byly zveřejněné v knize “Cosmetics Unmasked” (Kosmetika bez masky), jsou hlavními ingrediencemi ve většine zubních past detergenty, jejichž posláním je odstraňovat zbytky zalezlé mezi zuby, abraziva, která brousí zubní povrch, zvlhčovadla, která zamezují vysychání zubní pasty, zahušťovadla a želírující látky, aby měla zubní pasta tu správnou konzistenci, pěnotvorná činidla k uspokojení psychologické potřeby mít v čisticím prostředku pěnu, příchuti k potěše chuťových pohárků…
Do tub se zubními pastami je zapakováno mnoho ingrediencí, před nimiž je radno mít se na pozoru.

Věděli jste, například, že takový ten sodium fluorid, fluorid sodný, je klasifikován jako toxický jak při vdechování, tak při požití? Při velkých dávkách postihuje srdce a oběhový systém, je karcinogenem. Smrtelná dávka pro 70 kg člověka se odhaduje na 5–10 g. SODIUM FLUORIDE je využíván i jako jed na krysy. My s jeho pomocí “předcházíme zubnímu kazu”.

Plnidlo sodium lauryl sulphate (SLS) nám zvyšuje výskyt aft v ústech, navíc je spojován se vznikem nádorů.

Triklosan sice má antibakteriální účinky, pokud ale je vystaven slunečnímu záření, vzniká toxický dioxin. Triklosan působí jako endokrinní disruptor, může narušovat hormonální hladinu. Má toxický vliv na játra, a může tak podpořit vznik tumorů a rakoviny.

Propylene glycol nám draždí ústní dutinu a zvyšuje absorpci škodlivými látek a chemikálií ze stejné zubní pasty… I v malých koncentracích ( stejně jako látka benzyl alcohol) často způsobuje alergie a kontaktní dermatitidu.

Umělá aromata mohou být směsí různých škodlivých syntetických látek, dráždících ústní dutinu a způsobujících zdravotní problémy. 95 % chemických látek používaných ve vůních jsou syntetické sloučeniny pocházející z ropy. Mnohé z nich jsou potvrzené toxiny či karcinogeny (acetaldehyd, musk tetralin). Výrobce není povinen zveřejnit seznam látek použitých na výrobu aromatu, proto se pod podobnými názvy může schovávat téměř cokoli.

Parabeny a metylparabeny jsou spojovány s výskytem alergie nebo nadbytečnou tvorbu estrogenů a rakovinou prsu.

Spousta zubních past obsahuje sacharin – slabě nasládlou chut‘, kterou budete postrádat, až přejdete na přírodní zubní pastu. Ale vědecké výzkumy už v 70 letech prokázali souvislosti sacharinů se vznikem tumorů.

Pro přitažlivý barevný efekt se do zubních past přidávají různá chemická barviva, která se běžně vyskytují v nátěrech, inkoustech a plastech. Podle některých vědeckých studií pozře každý z nás celou jednu tubu zubní pasty ročně. Opravdu chcete všechny ty chemikálie polykat?

Jak vybrat zdravější a “zelenější” zubní pastu?

Základní pravidlo zní: “Co škodí přírodě, škodí i nám”.
Místo již zmíněných toxických složek dávejte přednost pastám na rostlinné bázi s přírodními éterickými oleji. Alternativní “zelené” pasty poznáte podle toho, že neobsahují parafín, vazelínu, silikon, ropné deriváty či geneticky modifikované suroviny, fluor, parabeny, SLS/SLES, triklosan, umělá aromata a barviva, cukr a palmový olej, nejsou testována na zvířatech (není důvod testovat, když obsahují přírodní neškodné složky!). Nejlépe když je pasta certifikována jako přírodní kosmetika (certifikát CPK) nebo BIO kosmetika (CPK BIO).

Doporučit můžeme nepěnivý zubní gel Dentilit české značky Nobilis Tilia se zeleným jílem, který šetrně čistí zubní sklovinu, absorbuje toxické látky, vstřebává patogenní zárodky, působí protizánětlivě a je vhodný jako prevence proti paradontóze.

Vyzkoušejte také:

Ratanhová zubní pasta Weleda 

Zubní pasta Argital

Dětský zubní gel Weleda ( s výtažkem z měsíčku lékařského ve 100% BIO kvalitě)

Dětská zubní pasta Jack’n’Jill 

Bambusový kartaček bez toxických plastů Curanatura Bamboo


Zdroje:  kniha „Ve rtěnce je olovo“ ( autor Gillian Deaconová), Wikipedie, Econea, herbadent.cz/author/frend5nc/

Nebezpečí tampónů aneb když ženy mají své dny…

Dřív dle církve něco špinavého a společensky nepřijatelného, dnes něco samozřejmého a v “duchu moderní doby” – vždyť nám hygienické prostředky umožňují obrovské pohodlí, které naše babičky neznaly. Dnes je to tak snadné, vzít si tampon a jít do práce, běhat, plavat, skákat na trampolíně – v bílých obepínacích kalhotách, protože jsme “v bezpečí a chráněné”.

Bohužel nárůst příběhů dívek s HPV, rakovinou děložního čípku, dělohy a vaječníků a jiných s tím souvisejících onemocnění, skýtá půdu k zamyšlení – jakto, že ženy a dívky po celém světě nevědomky vkládají potenciálně rakovinotvorný materiál přímo do svého těla, a nejsou o zdravotních rizikách nijak poučeny?

Jakto, že si vybíráme tampony nebo vložky podle savosti a barvy obalu, nikoliv podle toho, z čeho jsou doopravdy vyrobené?

V čem je nebezpečí tampónů?

Tady je hned několik důvodů, proč je používání tampónů a vložek (ale i jednorázových plen u dětí!) zdravotně nebezpečné:

1) syntetický materiál natolik vstřebává tělní tekutiny, že vytváří výborné podmínky pro takzvaný Syndrom toxického šoku (TSS – Toxic Shock Syndrome), což je nebezpečné hlavně pro mladé dívky, u kterých se nestihly vytvořit potřebné obranné protilátky proti tomuto syndromu,

2) chlór, který se používá na bělení tampónů, vložek (plenek atd..) uvolňuje dioxin, známou karcinogenní látku, přímo do prostředí pochvy a dělohy. Nemluvě o tom, že pozůstatky chlóru působí stejně dráždivě a vysušují.

Oba problémy jsou známy přinejmenším od roku 1980, kdy kvůli tampónům Procter & Gamble zemřelo nejméně 38 žen (neví se, kolik je doopravdy zaznamenaných případů). Po tomto skandálu byly tampóny s názvem Rallye staženy z trhu a ženám bylo doporučeno používat tampóny s co nejmenší možnou vstřebatelností. Momentální roční výskyt úmrtí na TSS se snížil, avšak je to s největší pravděpodobností proto, že úřady pro kontrolu nemocí přestaly případy TSS sledovat. Právník Tom Riley, který se nejvíce zabývá případy TSS a zastupuje pacientky s následky TSS a pozůstalé pacientek zemřelých přímo na TSS, tvrdí, že přestala existovat oznamovací povinnost lékařů, jejichž pacientky byly syndromem postižené, a oznamování se stalo dobrovolným. Tuto benevolentnost si vynutily korporace, kterým hrozilo snížení poptávky po jejich hygienických produktech v důsledku prokazatelného negativního vlivu na zdraví.

Přestože úřady případy TSS aktivně více nemonitorují, samy odhadují, že jen v USA trpí na vážné následky TSS ročně asi 1300 žen, z čehož asi 5% následkům nakonec podlehne. V krátkosti, syndrom toxického šoku stále existuje a daří se mu.

Nebezpečí tampónů

Americká modelka Lauren Wasserová (27) prišla v roce 2012 o nohu právě kvůli následkům TTS – během použití tampónu prodělala srdeční záchvat a infekce vyvolaná stafylokoky přerostla do gangrény. Wasserová podala žalobu na výrobce tampónů Kotex a doufá, že její případ pomůže šířit povědomí o problému mezi ostatními dívkami a ženami. Požaduje od Kongressu lepší, výraznější označování potenciálního nebezpečí tampónů na balení .

“Víte, že cigarety zabíjí, pokud kouříte – je to váš výběr. Kdybych byla poučená o následcích TTS, nikdy bych tyto tampóny nepoužila.”- říká Wasserová.

Jak poznat TTS?

Příznaky, po jejichž výskytu byste měla okamžitě vyndat tampón a vyhledat lékaře, jsou velmi podobné šokovému stavu:

  • náhlá nevolnost
  • zvýšená teplota (39 a více),
  • zvracení či průjem,
  • zvýšený puls a nízký krevní tlak,
  • bolesti hlavy nebo závratě,
  • bolest krku či svalů,
  • vyrážka jako po spálení sluncem, která se později loupe.

Předpokladem úspěšné léčby tohoto život ohrožujícího onemocnění je rychlé nasazení účinného antibiotika v dostatečných dávkách. Důležitá je i protišoková léčba. Někdy je nutný i chirurgický zákrok.

Syndrom TTS však není jediným problémem. Málokdo ví, co všechno běžné tampóny a vložky obsahují.

Nejznámější nebezpečnou látkou v tampónech je dioxin, vedlejší produkt vznikající  při bělení běžných tampónů a vložek chlórem. Opakované vystavování se dioxinu podstatně zvyšuje riziko rakoviny a vede k mnohým nerakovinovým onemocněním, hormonální nerovnováze, supresi imunitních buněk, vývojovým poruchám, poškození reprodukčních orgánů, neplodnosti, spontánním potratům, poškození plodu apod.

Dr. Samuel Epstein ve své knize Safe Shopper’s Bible (Bible bezpečného nakupujícího) upozorňuje: „Neskutečně škodlivá složka 1,4-dioxan byla jednou z hlavních složek chemického defoliantu Agent Orange, který se ve velké míře používal během války ve Vietnamu k odstranění plátěných stříšek v džungli, aby bylo možné odhalit nepřátele. 1,4-dioxan je hormonální nepřítel, o kterém se věří (a bylo prokázáno), že je hlavním prvkem způsobujícím výskyt rakoviny u vietnamských vojáků po válce. … Nejlepší způsob, jak se ochránit, je poznat komponenty, které jsou nejpravděpodobněji kontaminovány 1,4-dioxanem. Ty zahrnují komponenty se slovíčkem s předponou nebo slabikou PEG (PEG-7, PEG-8, PEG-120), dále polyetylén, polyethylenglykol, poly, atd.. (např.. v sodium laureth sulfát), nebo oxynol. I polysorbát 60 a polysorbát 80 mohou být kontaminovány 1,4-dioxanem.“

Jaké máme alternativy?

Jde o naše zdraví, nezůstávejme k problému lhostejnými a rozhodně nepodceňujme rizika.

To platí dvojnásob, pokud již žena/dívka trpí záněty pochvy, výtoky, kandidozou, HPV, nádorovými onemocněními a jinými problémy týkajícími se ženského ústrojí.

Na trhu existuje mnoho pro tělo přijatelnějších a zdraví neškodných přípravků, než jen masově propagované produkty z drogerie, které roky používáte. Jak se nebezpečí tampónů vyhnout?

organyc

Vložky a tampóny z bio bavlny

Vyhledávejte vložky a tampóny ze 100% bio bavlny, nebělené chlórem. Ty dle studia doktorů P. Tierna a B. Hanna z roku 1999 nepodporují množení bakterií způsobujících TSS, na rozdíl od běžných hygienických prostředků vyrobených ze syntetických látek.

I u bio tampónu platí doporučení měnit tampón každé 2-3 hodiny a dodržovat základní pravidla hygieny.

kalisekMenstruační kalíšek

Menstruační kalíšky vyrobené ze 100% chirurgického silikonu jsou vhodné ke dlouhodobému použití, proto jsou ekologickou a finančně výhodnou alternativou běžným dámským produktům. Je to nejčistší a nekomfortnější dámská hygienická pomůcka, která je v současnosti na trhu.

vložkyLátkové vložky

Ačkoli působí poněkud jako návrat do epochy našich babiček, ekologické látkové vložky se pomalu vracejí do našich kabelek a šuplíků.

Na rozdíl od běžných menstruačních vložek a tamponů neobsahují absorpční, deodorační a bělící přísady, které mohou narušit vaginální prostředí.

Lze je používat opakovaně, a tím jsou šetrné k životnímu prostředí – nevznikne po nás totiž tuna plastového odpadu…  

Do vložek a tampónů ženy investují nemalé finanční prostředky (každá žena za svůj život použije asi patnáct až dvacet tisíc kusů vložek nebo tamponů). Náklady na látkové vložky se vrátí průměrně za 8 měsíců jejich používání.

K dostání jsou například z bio bavlny nebo bambusu.

menstruacni-houbaPřírodní menstruační houba

Přírodní houba neobsahuje na rozdíl od většiny tampónů žádné dioxiny, bělidla ani syntetická barviva, která mohou narušit vaginální prostředí. Není tedy nijak chemicky upravována a je i velmi šetrná k životnímu prostředí. Je vhodná na opakované použití, proto je nutné ji správně desinfikovat, čistit a uložit.


Zdroje:
http://www.kalisek.cz/menstruacni-kalisek.php , http://www.bendovaiva.cz/informace/nebezpeci-tamponu/ , http://www.badatel.net/tampony-sokujuca-pravda-hpv-rakovina-krcku/ , http://pohlazeni-pro-duse.blog.cz/1005/nebezpeci-v-menstruacnich-tamponech , http://www.vice.com/read/meet-the-model-who-lost-her-leg-to-toxic-shock-syndrome-611

Dokument Cowspiracy si pokládá palčivou otázku – proč velké světové organizace na ochranu životního prostředí mlčí o největší ekologické hrozbě současnosti? Podle OSN je nejvýznamnějším znečišťovatelem planety a zároveň největším zdrojem skleníkových plynů živočišná výroba, tedy produkce masa, mléka a vajec. Nikdo o tom však nemluví.

V České republice je v současnosti registrováno 12 kožešinových farem. Na svou smrt zde každý rok čeká více než 10 000 zvířat – aby se staly ozdobným límcem nebo kožichem. Podpořte spolek OBRAZ (obránci zvířat) v boji za zákaz kožešinových farem v České republice.

Podepsat petici můžete na webu www.obrancizvirat.cz

vejce

Jestli bylo dřív vejce nebo slepice, o tom můžeme leda spekulovat. Co víme ale s jistotou je, jak jsou na tom lidé, součástí jejichž jídelníčku vajíčka nejsou. Mají zdravější a delší život, nižší riziko výskytu diabetes, o polovinu nižší výskyt rakoviny prostaty, lepší imunitu. Vždyť alergie na vejce sama o sobě je druhou nejčastější! Nesnaží se nám příroda naznačit, že by bylo jednodušší obejít se bez této potraviny?

Všichni už jsme přesyceni informacemi o tom, co by se mělo jíst a co ne. Beztak se tyto informační trendy mění rychleji než mraky na obloze. Dnes se dočtete, že vajíčka kvůli vysokému obsahu cholesterolu vážně škodí zdraví. Zítra vás ovšem překvapí informace, že se jedná o jiný druh cholesterolu – zdravý a pro tělo docela neškodný. Ať už je zvýšení cholesterolu konzumací vajec mýtus nebo nikoliv, má toho tato potravina na svědomí mnohem víc.

U vajec bylo popsáno až 23 různých druhů bílkovin, které mohou u citlivých jedinců vyvolat alergii. Ta je leckdy prvotním náznakem pro následnou alergii na bílkoviny obsažené i v kravském mléce. Takže místo toho, abychom se v rámci prevence zbavili jedné potraviny, budeme nuceni obejít se bez dvou. Ve střední Evropě alergie na vejce postihuje dokonce 1 až 2 % populace.

Podle amerických nezávislých průzkumů, cholin z vejce (kterým se tak vychvaluje potravinářský průmysl) může opravdu vážně poškodit lidský organismus. Během výzkumu se prokázalo spojení konzumace vajec a zvýšeného rizika diabetu a rakoviny.  Rapidně je zvýšen i výskyt Chronovy choroby. Bylo zjištěno, že bílá vejce narušují naši reprodukční funkci, a mají za následek degenerativní nemoci, infertilitu, poruchy menzesu, impotenci, a dokonce i nádory.

Dle Roberta Morse, autora bestselleru „Zázračná detoxikace“, jsou vajíčka kyselinotvorné potraviny, které způsobují ve tkáních záněty, oslabují buňky a znemožňují jim transportovat živiny skrze celulární membránu, což nakonec vede k jejich hromadnému odumírání.

Vejce lze považovat za „tekuté maso“. V našem dlouhém zažívacím traktu proto podléhají hlinobnému procesu ještě rychlejí než maso. Mají ze všech poživatin největší podíl hnilobných bakterií (150-220 milionů v 1 gramu), množících se závratnou rychlostí. …Při trávení vajec, stejně jako při trávení masa, vznikají škodlivé toxické látky.

A to jsme se stále ještě nedostali k již zmíněnému riziku zvýšení špatného cholesterolu v krvi a onemocněním, která zapříčiňuje.

Zkrátka a dobře, vejce jsou pro nás jen obtížně stravitelná a působí v našem těle neplechu.
Přesto se vám nechce upustit od volského oka k snídani?

Ptáte se,  jak je vůbec možné vypustit vejce ze stravy, zapomenout na oblíbené recepty? Pátráte, zda lze vejce při vaření a pečení něčím nahradit?

11046464_10152770647135924_7468030207332331486_n

Nejen že vejce není v kuchyni nepostradatelné, naopak je přímo neslučitelné s touhou po dlouhém a radostném životě. Také příznivci živé stravy nezůstávají s ukázkami pestrého jídelníčku zbaveného vajec pozadu. Podívejte se na rozmanité způsoby náhrady vajec v kuchyni, a inspirujte se recepty šitými přímo na míru zdravému životnímu stylu:

http://www.veganotic.cz/

Ale kde vezmu bílkoviny???

Často kladeným dotazem je, zda nám nebudou vitamíny a bílkoviny z vajec chybět. Nemějte strach. Poměry těchto látek obsažených ve vajíčkách jsou značně přeceňovány, přitom lecjaká zelenina dodá tělu mnohem více zdraví prospěšných látek. Například obyčejný špenát obsahuje 49% proteinů, zatímco bio vejce pouhých 14%. Navíc jsou živočišné bílkoviny často uváděny do souvislosti se vzrůstajícím počtem alergií, kožních nemocí, poruch přirozené látkové výměny a krevního oběhu.

Trikem drůbežích velkochovů, které vybízejí ke konzumaci vajec, je naoko efektivní srovnání této potraviny s „tlačenkami“ a „májkami“, oproti kterým je vejce ještě relativně zdravé. Díky těmto taktikám ze strany průmyslu se na této planetě denně zpracuje přes 1,4 miliardy vajec, ačkoli se alergie na vejce stala druhou nejčastější hned po alergii na mléčné výrobky.

Pokud byste chtěli udělat něco zásadního nejen pro své zdraví, ale také zamezit krutému zacházení se zvířaty, omezte konzumaci živočišných potravin na minimum.

Podle vědců netrpí lidé na rostlinné stravě tolika civilizačními chorobami, snižuje se mezi nimi procento alergiků. Detoxikace prostřednictvím přechodu na rostlinnou stravu je schopna odstranit většinu neduhů způsobených konzumací vajec, mléka a masa, očistit tělo od toxinů, zbavit jej metabolické zátěže a purinů z nestrávených bílkovin. Mimoto je rostlinná strava vysoce alkalizující, a tím pádem i uzdravující. Zhubnete a budete se cítit zdravěji.

Je vědecky dokázáno, že zásaditá strava nám pomáhá žít déle a pociťovat větší chuť do života. A to je mnohem lepší, než stát ve frontách v ordinacích s kartičkou pojištěnce v ruce a beznadějí v očích.

Začněte s málem, naučte se pár nových receptů a přesvědčte se, že i bez vajec existují gurmánské zážitky. Slibujeme pořádnou zábavu s vařením a žádné trápení s dietami, nebo strádání absencí vitamínů. Podívejte se na další chutné recepty, na které (ani na Velikonoce) nepotřebujete vejce. Není nic jednoduššího než začít jíst zdravěji už dnes!

Co myslíte, dokázali byste vařit úplně bez vajec – stejně jako statisíce lidí po celém světě? Podělte se s námi o své názory v diskuzi.


V České republice trpí některou z alergií téměř každý čtvrtý člověk. Na popud tradiční medicíny polykáme prášky po kilech a dokola zamořujeme svá těla chemií. To však dočasně řeší pouze následky, nikoli příčiny alergie. Pokud patříte do této skupiny nešťastníků i vy, nezoufejte. Váš problém není nevyléčitelný, čtěte dále proč.

Drtivé množství alergií nemá na svědomí konkrétní alergen (pyl, roztoče, vejce, mléko atd.), nýbrž zanesení těla toxiny a následná reakce imunity, a to i u novorozenců. Vystoupit z kolotoče civilizačních chorob vám přírodními prostředky pomůže jarní očista. Detoxikujte konečně své tělo a zbavte se závislosti na lécích a neustálé násilné stimulaci nadledvin a hormonů. Raději začněte žít v souladu s přírodou a řekněte alergii jednou provždy sbohem.

Detoxikace organismu znamená zbavit tělo škodlivých látek, toxinů, těžkých kovů, parazitů a také nestrávených živočišních bílkovin, které vedou k poruše tělesných funkcí. K tomu vám dopomůže zásaditá rostlinná strava s nízkým PH. Ta dokonale pročistí tělo, nastartuje imunitní systém a zbaví vás mnoha chorob. Naopak s živočišnými potravinami vám do organismu putují bakterie a alergeny, které stojí za vznikem infekcí a zánětů.

Tak například v případě senné rýmy bylo zjištěno, že jen vyloučením živočišných bílkovin dosáhneme za pár let úplného vyléčení. Výzkumy zaměřené na pacienty s astmatem prokázaly, že k výraznému zlepšení přispívá rostlinná veganská strava, jelikož jednou z hlavních příčin této choroby je kravské mléko.

Detoxikace organismu, přechod na rostlinnou stravu a odkyselení těla je možná jediná účinná léčba každé alergie. Nezamořujte své tělo chemií, ale nabídněte mu přírodní způsoby uzdravení.

Dopřejte si organickou živou stravu, zelené potraviny (zázraky dokáže např. chlorella nebo zelený ječmen), kvalitní vlákninu a vypijte denně minimálně dva litry vody. Vyvarujte se naopak návštěvě fast foodů, omezte příjem cukrů, mléčných výrobků, vajec, masa, lepku a škrobu. Potřebujete nejdřív odvést z těla jedy, které váš problém způsobují, odkyselit organismus a následně začít vnímat jídlo jako dar pro výživu buněk, nikoliv jako pouhou hmotu pro naplnění žaludku.

Pamatujte si, že prášky alergii nevyřeší, změna stravovacích návyků však ano. Naprosté vyléčení alergie přírodní cestou je již podloženo alergiky napříč celým světem.

Dostatek informací o postupech správné očisty a vše o detoxikačních přípravcích najdete zde.

Máte zkušenosti s přírodními protialergenními dietami? Pomohly vám? Podělte se s námi o tipy a inspirujte ostatní čtenáře.

Věděli jste, že vstřebáme až 60% všeho, co aplikujeme na kůži? Dětská pokožka absorbuje o 50% více než pokožka dospělého. Chemické toxiny v kosmetice mohou zapřičinit: kožní alergie, rakovinu, neplodnost, vývojové vady, poruchy soustředění a mnoho dalších. Osmdesát procent běžně prodávaných kosmetických produktů obsahuje alespoň jednu z níže uvedených nebezpečných látek. Většinou se jedná o chemická změkčovadla (látky, které udržují beton v tvarovatelné podobě), odmašťovadla (používaná na odmašťování autodílů) a detergenty (látky redukující povrchovou tenzi vody a barviv). Představte si, co tyto látky dělají Vaší pokožce!

Zde je 12 nejčastějších kosmetických škodlivin:

1. BHA (butylated hydroxyanisole) a BHT (butylated hydroxytoluene)
  • syntetické antioxidanty
  • konzervanty v hydratačních přípravcích, make-upu a rtěnkách
  • dokázané karcinogenní účinky, snižují plodnost
2. P-phenylenediamine, barviva a pigmenty s označením FD&C nebo CI a pětimístné číslo
  • barvy z uhelného dehtu obsahují soli těžkých kovů
  • v barvách na vlasy
  • dráždí kůži, drží toxiny v kůži, prokazatelně karcinogenní
3. DEA (Diethanolamine), MEA (Monoethanolamine) a TEA(Triethanolamine)
  • pěnidlo a změkčovadlo (šampóny, sprchové gely)
  • dráždí kůži a oči, vyvolává kožní záněty, jednoduše se vstřebává a ukládá do vnitřních orgánů a do mozku
  • v kombinaci s dalšími chemikáliemi může být karcinogenní
4. Ftaláty (DBP, DMP, DEP)
  • většinou se neuvádí ve složení (skrývají se pod parfém/fragrance)
  • rtěnky, laky na nehty, laky na vlasy
  • prokázaný nepříznivý účinek na hormonální systém a plodnost (vývojové vady)
  • podle směrnice EU o klasifikaci a označení nebezpečných látek jsou zařazeny mezi reprodukčně toxické látky
5. DMDM hydantion, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, methenamine a quarternium-15
  • konzervanty, postupně uvolňují do těla formaldehyd
  • způsobuje bolest kloubů, kožní reakce, rakovina, alergie, deprese, migrény, bolesti v oblasti hrudníku, ušní infekce, závratě a nespavost
6. Parabeny (Methyl, Butyl, Propyl, Etyl)
  • ne vždy uvedené ve složení (konzervační látky)
  • v deodorantech a jiných přípravcích v péči o pleť
  • prokazatelně karcinogenní (rakovina prsu)
  • mohou se podílet na neplodnosti mužů, hormonální dysfunkce u žen a předčasné puberty
7. Polyethylene Glycol (PEG)
  • při výrobním procesu prokázané vysoké hodnoty karcinogenního dioxinu
  • skoro ve všem: krémy, mléka, dětská kosmetika i opalovací krémy
8. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES)
  • čistidlo a pěnidlo: přípravky na umývání aut, prostředky na čištění garážové podlahy, odmašťovače motorů a v 90ti procentech hygienických prostředků, které pění
  • poškozuji oči, způsobují kožní problémy, depresi, potíže s dýcháním, průjmy a smrt
9. Propylene Glycol(PG) a Butylene Glycol(BG)
  • jsou to petroláty
  • v některých šampónech a hydratačních přípravcích, lescích na rty a rtěnkách
  • zamykají hydratační složky do pokožky
  • při přímém kontaktu s kůží způsobují: mozkové, jaterní a ledvinové potíže
10. Avobenzone, Benzphenone, Ethoxicinnamate
  • chemikálie v přípravcích na opalování
  • podporují vznik volných radikálů, které poškozují DNA a vyvolávají rakovinu
11. Cyclomethicone a složky končící „siloxane“
  • směsi na bázi silikonu (změkčovadla)
  • urychlují schnutí a vstřebávání vlasových produktů, deodorantů a krémů
  • poškozují endokrinní a reprodukční systém
12. Triclosan
  • syntetická antibakteriální složka
  • v zubních pastách, odličovacích přípravcích a antiperspirantech
  • prokázané karcinogenní účinky

RANDOM POSTS

0 6
Každý z nás se jednou setkal s pojmem „veganství“ poprvé. Stejně jako všechny nové informace, i veganství vyvolává řadu otázek, často nepochopení, nebo dokonce předčasné odsouzení....