Další recepty fakt nemají chybu – neobsahují žádný přidaný cukr, mouku, mléko ani … vejce.  Jediné, co vás bude mrzet, je, že jsou Velikonoce jen jednou do roka.

1 . Velikonoční „nevejce“

nevejce


“Bílky”
2 šálky neslazeného, mandlového mléka bez příchutě
2 lžičky prášku agar-agar
¼ lžičky kala namak (černá sůl)

„Žloutky“
250g přírodního tofu
2 lžíce vegan majonézy
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžička bílého vinného octa
¾ lžičky mořské soli
½ lžičky kala namak (černá sůl)
½ lžičky kurkumy
Čerstvě mletý pepř podle chuti
Paprika, na ozdobu
Instrukce


Rozšlehat v malé pánvi mandlové mléko, agar, a černou sůl Kala NAMAK do jednotné masy. Přivest k varu. Odstranit z tepla a nalít do forem ve tvaru vejce. Mrazit po dobu 30 minut, aby se ztuhly.
Dohladka rozmixovat v kuchyňském robotu nebo mixéru tofu, vegan mayonézu, olej, hořčici, ocet, sůl, černou sůl Kala NAMAK, kurkumu a pepř.
Vydlabat pomocí kávové lžičky malý dolek uvnitř každé půlky “vejce”.
Umístit “žloutky” do cukrářského sáčku se zdobící špičkou ve tvaru hvězdy a naplnit každé “vejce” “žloutkem” (jinak, stačí pomocí lžíce nabrat trochu “žloutku” do každého “vejce”).
Posypat paprikou a podávát.

Zdroj:  http://www.baked-in.com/2013/03/25/vegan-deviled-eggs/

2. Raw vegan velikonoční kraslice

kraslice-susenkyZáklad pro 6 menších „vajec“:

150 g sušených meruněk
100g datlí
50g sušených moruší

Růžová barva:

1 hrst mražených malin
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu

Fialová barva:

1 hrst zmrazených borůvek
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu

Žlutá barva:

1 polévková lžíce pomerančové šťávy
1 špetka kurkumy (větší množství by mohlo ovlivnit chuť)
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu

Bílá barva:

1 polévková lžíce vody
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu

Zelená barva:

1 polévková lžíce vody
1 špetka prášku mladého ječmenu – nebo prášku z libovolné sušené listové zeleniny
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu


Základní ingredience na přípravu „vajec“ vložte do kuchyňského robota s S-čepelí a míchejte, dokud se nevytvoří jednotná masa. Lehce navlhčenýma rukama uštipujte kousky těsta a formujte „vejce“ mezi dlaněmi. Vzniklá „vejce“ pokládejte na fólii („vajíčka“ se ale budou držet na většině povrchů).

V mlýnku na kávu nebo v mixéru umelte strouhaný kokos. Čím menší vločky získáte, tím snazší bude zdobení vajec.

Rozmrazte maliny a borůvky. Pomocí jemného síta zbavte plody šťávy, která poslouží jako barva. Na dužině si můžete rovnou pochutnat. :)

V nízkém pohárku smíchejte borůvkovou šťávu s umletým kokosem. Totéž proveďte i s malinovou šťávou. Ujistěte se, že je směs hustá a kompaktní, a lze ji snadno tvarovat. Pokud je příliš mazlavá, přidejte víc kokosu.

A teď? Vyhrňte si rukávy, namočte si prsty a popusťte uzdu své fantazii!

Tip 1: Použijte jednu z barev jako základní vrstvu a vyhrajte si s ostatními, vytvářejte různé tvary a vzory. Po celou dobu udržujte prsty mírně vlhké, práce s barvičkami tak bude jednodušší. Použijte rukojeť lžičky jako modelovací špachtli, nebo přelijte barvičku do cukrářského sáčku s menším otvorem.

Tip 2: Hotové kraslice odstraňte z fólie a posypte rub vejce strouhaným kokosem – zabráníte tím jeho přilepení na talíř.

Tip 3: Malujte tenkou vrstvou barvy, aby vám vystačila na všechna vajíčka.

Zdroj: http://mayjertales.com/kitchen-tales/raw-vegan-easter-eggs

3.“Vaječná“ tlačenka

tlac_1


250 gramů vyloupaného hrášku
200 gramů mrkve
1 cibule
1 polévková lžíce ume octa (vinného octa)
1 polévková lžíce ječného sladu (1/2 polévkové lžíce sirupu z agáve)
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 gramů práškového agaru
80 gramů kešu ořechů
800 ml vody (celkem)
2 čajové lžičky osvědčené kvalitní hořčice (nebo 1/2 lžičky domácí – má větší říz)
1 polévková lžíce tahini pasty (nemusí být)
1 čajová lžička soli Kala Namak
1/4 čajové lžičky kurkumy
pepř


  1. Kešu ořechy si namočte minimálně 2 hodiny předem – lépe přes noc.
  2. Mrkev nakrájejte na malé kostičky a cibuli nakrájejte nadrobno.
  3. Do hrnce nalijte 600 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, nové koření, ocet, slad a nakrájenou mrkev. Povařte asi pět minut.
  4. Po pěti minutách přidejte hrášek. Ve 100 ml vody rozmíchejte 10 gramů práškového agaru a za stálého míchání nalijte do vody se zeleninou. Nechte minutku povařit a odstavte.
  5. Namočené kešu ořechy propláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte 100 ml vody, hořčici, tahini, sůl Kala Namak, kurkumu a trochu pepře. Lehce promixujte.
  6. Ještě horkou vodu s agarem zceďte přes pokličku nebo talíř přímo do mixéru k rozmixované kešu směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky.
  7. V hrnci vám nyní zbyla pouze zelenina. Vyberte z ní bobkové listy a nové koření, přidejte nakrájenou cibuli a pomalu zalejte rozmixovanou směsí.
  8. Srnčí hřbet (já vím, hrozný název) nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a pomalu naběračkou do ní celý obsah hrnce vylejte. Nechte zchladit. Až bude tlačenka vlažná, dejte jí do lednice.
  9. Ztuhlou a vychlazenou tlačenku vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
  10. Teď už jen nakrájejte a můžete podávat :)

Zdroj:  Ethique

4. Vitariánská barevná velikonoční vajíčka 

rokost-ostereier-640x400

Doba přípravy 10 minut, doba chlazení 30 minut


Ingredience pro asi 10 vajec:

1 šálek kokosových vloček

½ šálku mletých mandlí

2 lžíce kokosového tuku (ne moc tekutého)

2 lžíce agáve nebo javorového sirupu

několik makadamových oříšků

Pro obarvení: 

½ lžičky prášku červené řepy a ½ lžičky kadeřávky (nebo zeleného ječmene, matcha – co zrovna máte po ruce). Dá se obarvit i pomocí ovocných šťáv, viz recept č.2- Raw kraslice .


Zpracujte kokos, mandle, kokosový tuk a agáve nebo javorový sirup v kuchyňském robotu nebo mixéru do jednotné hmoty. Chcete-li „vajíčka“ obarvit, rozdělte hmotu na porce a vmíchejte prášek pro obarvení. Nyní zbývá obalit makadamový oříšek bílou nebo barevnou kokosovo-mandlovou hmotou a vytvořit malá velikonoční vajíčka. Nechte je odpočinout v chladu min. 30 minut.

Zdroj: http://www.veganblatt.com/rohvegane-bunte-ostereier

noegg-easter-cz

 Oslávte Velikonoce s námi na Facebooku!

 

Diskutujme o tom:

NO COMMENTS

Leave a Reply