Znáte “Got milk” a podobné reklamní kampaně o tom, jak je kravské mléko důležité pro nás
všechny – zdravé kosti, bílkoviny, šťastné kravičky na louce? Dokázali byste si představit
oblíbené kakao nebo kapučíno bez mléka? Podívejme se na to z jiného úhlu. Mléko nemusí
být jen živočišné.

Makové mléko obsahuje 12x více vápníku než to kravské. Mandlové mléko chutná mnohem
lépe než to kravské. Ovesné, konopné, rýžové a další druhy – kupované nebo nejlépe domácí.
Hlavně, že rostlinné mléko je bez utrpení. Bez krutosti, kterou nám reklama neukazuje.

Pokud jste již úspěšně snížili na minimum (nejlépe na nulu) svou konzumaci masných
výrobků a s mlékem a mléčnými výrobky váháte, tady je odpověď: dojná kráva je otrokyní na
celý život. Její mléko nebylo původně pro nás, ale pro její miminko, které musí zemřít. Telata
jsou odpady konvenčního mléčného průmyslu po celém světě.

Pokud nechováte vlastní krávu a nestaráte se o ni a potomka, každý zakoupený karton mléka,
balení sýru nebo třeba rýžový mléčný pudink může svou kapkou přispívat k vytváření moře
krutosti ve velkochovech, které sotva uvidíme na propagačních plakátech supermarketu.

Dopad mléčného průmyslu na ekologii, zvyšování skleníkových plynů, nenávratné klimatické
změny a úhyn vzácných druhů zvířat je kapitola sama pro sebe.

Živočišné mléko podle skoro všech moderních výzkumů k normálnímu zdravotnímu stavu
NENÍ nutností. Spíš naopak – zatěžuje, zakyseluje a zahleňuje naše tělo.

Konzumujeme-li mléko a mléčné výrobky často, vede to ke vzniku nežádoucích tukových
vrstev kolem důležitých měkkých tkání a orgánů. Některé nové výzkumy dokonce zjistily, že
mléčné složky zabraňují využití vápníku a mohou se nepřímo podílet na odvápnění kostí –
takže spíše dochází k řídnutí kostí.

Mnoho odborníků tvrdí, a spousta vědeckých studií dokazuje, že mléko stojí za takovými
onemocněními jako jsou zažívací potíže, astma, alergie, artritidy, anémie a srdeční nemoci,
zkornatění tepen; je rozhodujícím faktorem při zácpě, chronické únavě, bolestech hlavy,
svalových křečích, obezitě, alergiích a srdečních problémech.

– V Řecku mezi roky 1966 – 1977 se průměrná konzumace mléka zdvojnásobila, výskyt
osteoporózy se zdvojnásobil.

V Hong Kongu se za rok 1989 zkonzumovalo 2x více mléka oproti roku 1966 a výskyt
osteoporózy se za stejné období ztrojnásobil.

Nejvyšší konzumace mléka je ve Švédsku, Finsku Švýcarsku a Holandsku (300-400 kg/rok).
Výskyt osteoporózy se prudce navýšil.

V Austrálii, USA a Novém Zélandě je konzumace mléka 3x vyšší než v Japonsku a současně
četnost zlomenin kyčelních kloubů 2,5x vyšší.

Ve skupinách obyvatelstva USA, které konzumují méně mléka, jako například Američané
mexického nebo afrického původu, je téměř 2,5x nižší výskyt osteoporózy v porovnání s
bílými Američany.

U obyvatelstva evropského původu v Chile a Venezuele, kteří konzumují méně mléka, je v
porovnání s USA, Finskem, Švédskem a Švýcarskem výskyt zlomenin kyčelních kloubů nižší
více jak 3x.

Číňané konzumují velmi málo mléka, jen asi 8 kg na obyvatele za rok. Výskyt zlomenin
kyčelních kloubů je u nich jeden z nejnižších na světě. U čínských žen je to až 6x méně v
porovnání s USA, kde konzumují 254 kg mléka na obyvatele za rok.

V ostatních zemích, kde se pije mléko jen zřídka, jako například v Kongu, Guinee nebo Togu
(6 kg/rok) je osteoporóza extrémně zřídkavým onemocněním.

Osteoporóza u asijských žen žijících v Asii je o hodně nižší než u těch žijících v USA. Taktéž
konzumace mléka a výskyt zlomenin kyčelních kloubů je o hodně nižší u Černochů žijících v
Jižní Africe oproti Černochům žijícím v USA.

 

Tak proč nám neříkají, abychom si raději dali mák, sezam nebo kadeřávek pro zdravé kosti a
zuby? V čích komerčních zájmech je, abychom se stále cpali kravským mlékem pro vápník, a
pak následně brali léky na osteoporózu?

Ptám se teď vás, kolik mléka potřebujeme pít pro zdraví a duševní pohodu?

 

Doporučené zdroje k tématu:
http://www.ewao.com/a/1-dairy-milk-singled-out-as-1-cause-of-osteoporosis

http://www.healthyfoodhouse.com/magnesium-not-calcium-is-the-key-to-healthy-bones/

http://w.zdravi4u.cz/telo-organy/klouby-pater-kosti/7517-osteoporoza-a-fakta-o-ni-ktera-vam-lekar-nerekne

http://www.badatel.net/svedski-vedci-zistili-konzumacia-tejto-potraviny-vam-skrati-zivot/

http://www.rizenadetoxikace.com/news/mleko-jako-supertoxin/

http://www.veganfest.cz/2013/02/07/aktualne/mytus-mleka

http://www.uspesna-lecba.cz/osteoporoza/

http://nutritionfacts.org/video/is-milk-good-for-our-bones

http://otevrioci.cz/wp-content/uploads/2013/09/letak_mleko.pdf

Diskutujme o tom: