Tags Posts tagged with "jaro"

jaro

Každý z nás se jednou setkal s pojmem „veganství“ poprvé. Stejně jako všechny nové informace, i veganství vyvolává řadu otázek, často nepochopení, nebo dokonce předčasné odsouzení.

U nových věcí by však nemělo být naším cílem zůstat u nezodpovězených dotazů, nebo vytvářet rychlé soudy. Proto se zaměříme na to, co vlastně veganství je, abychom mohli pochopit, proč se někteří lidé rozhodli vydat tímto směrem.

veg-celebrity
Schválně, kdo z nich vypadá bledě nebo nemocně? Veganství holdují čím dál víc herců, hudebníků, politiků, vrcholových sportovců. Třeba najdete i své oblibení celebrity v seznamu na http://soucitne.cz/slavni-vegetariani

Co je to veganství?

Tento životní styl odmítá jakékoliv využívání živočichů či živočišných produktů. Na rozdíl od vegetariánů, kteří se zaměřují pouze na odmítnutí masa, vegané nesetrvávají pouze u jídelníčku.

Jejich snaha začíná u vyřazení masa, mléka, vejcí a medu, pokračuje přes výběr kosmetiky netestované na zvířatech a dále například přes koupi pouze takového oblečení a bot, které se nevyrábí z kůže.

Mnozí z nich nekupují ani výrobky s palmovým tukem, jelikož se kvůli jeho získávání kácí deštné pralesy, což vede ke smrti některých druhů zvířat.

3 hlavní důvody přechodu na veganství

  1. Ekologie
  2. Etika
  3. Zdraví

EKOLOGIE

pollution

Neplýtváte vodou, třídíte odpad, snažíte se šetřit, tam, kde je třeba, ale přitom jíte maso, snídáte sýry a váš botník je obohacen o kožené boty? 

Pokud nyní opomeneme etickou stránku, asi uvažujete nad tím, co je špatně, jelikož přímé souvislosti mezi životním prostředím a živočišným průmyslem možná nemůže přijít na kloub.

Bohužel však i tento na první pohled neviditelný, ale podstatný aspekt se skrývá na pozadí.

Živočišná výroba má na svědomí více emisí skleníkových plynů než celý dopravní průmysl dohromady.

  1. Emise – chov dobytka významně přispívá k vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší, dochází tak ke znečištění atmosféry a ke globálnímu oteplování. Podrobnější informací zde: http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2007080002
  1. Kácení pralesů – Chov zvířat pro výrobu hovězího má na svědomí hektary vykácených deštných pralesů, což způsobuje rozsáhlé environmentální škody. Odhaduje se, že například v Brazílii lze připsat 70% vykácené plochy právě farmaření. Více informací zde: http://www.greenpeace.org/czech/cz/Kampan/Ochrana-pralesu/Destrukce-pralesu/
  1. Znečištění vodstva – kožešinové farmy přispívají k znečištění povrchové i podzemní vody, jelikož výkaly zvířat obsahují vysoké procento dusíku a fosforu. Více informací zde: https://www.obrancizvirat.cz/kozesiny/ekologie/
  1. Krmná sója – stejně jako v případě farmaření, dochází i při pěstování krmiva pro zvířata k ničení lesů a v důsledku chemického ošetření také půdy. Nastává tak paradox, kdy se neefektivně využijí rostliny pro výkrm dobytka, místo toho, aby se jím nakrmili lidé např. z rozvojových zemí.

 

Podle vědeckých předpovědí nebudou v roce 2048 v oceánech už žadné ryby.

ETIKA

Jedním ze základních podnětů k přechodu na veganství je etický přístup ke zvířatům. Cesta veganů většinou započne zřeknutím se masa.

Člověk se najednou začne o svou stravu více zajímat a postupně získává drsné informace také o průmyslu mléčném, vaječném, kosmetickém a kožešinovém, což mnohdy vede právě k vynechání všech živočišných složek.

cows-552947_1920 (1)

Proč ne maso?

Ve velkochovech se setkáváme s otřesnými životními podmínkami. Zvířata mají minimální prostor k pohybu, nachází se v nepřirozeném prostředí a často žijí na betonu, doslova ve vlastních výkalech.

Před porážkou se standardně nesmí 12 hodin krmit, a poté je čeká stresující převoz na jatka. Tam jsou nejdříve omráčena buďto jateční pistolí nebo plynem a následně jim je proříznuto hrdlo kvůli vykrvení.

I přesto, že mají některá zvířata lepší podmínky pro život (např. na eko farmě), faktem je, že aby se jejich maso dostalo na náš talíř, musí být zvíře usmrceno, a to stejným způsobem, jako na klasických jatkách.

Proč ne mléko?

To, že kráva dává mléko nepřetržitě, není pravda.  K tvorbě mléka musí, tak stejně jako ostatní živočichové, porodit své mládě.  To se matce ve velkochovu po 12-24 hodinách odebere a umístí se do malé venkovní klece, kde jej krmí umělou výživou.

Krávy na farmě

Pokud se jedná o samce, je buďto určen k odebírání semene, anebo je v útlém věku převezen na jatka, kde z něj po smrti vzniká „produkt“ jménem telecí. Pokud se naopak jedná o samici, čeká ji stejný osud, jako její matku – opakované oplodňování inseminátorem, odebírání mláďat a každodenní odsávání mléka.

Jakmile dojnice dosluhují, jdou automaticky na jatka. Ostatně realitu vs. klamavou propagaci si můžete sami porovnat na videu přiloženém níže.

Slepicevnouzi.cz
Slepice z velkochovu. Zdroj: slepicevnouzi.cz

Proč ne vejce?

Chov slepic se dle směrnic dělí na 4 skupiny – klecový, halový, volný a ekologický.

Slepice na farmě

Klecový chov „poskytuje“ slepicím minimální prostor (klec má velikost papíru A4!), často katastrofální podmínky a pouze umělé světlo.

Halový chov je sice bez klecí, ale stále je zde nepřiměřené množství opeřenců na velikost dané plochy. Dochází zde tedy k infekcím, nepřirozenému chování a kanibalismu.

Volný a ekologický chov nabízí slepicím přívětivější prostředí, bohužel pořád je zde „ale“. Život ptáků začíná v hromadných líhních. Samice se prodají, a jelikož kohoutci jsou nepotřební, udusí se v plynových komorách, anebo jsou semleti zaživa. Ročně jich je takto usmrceno přibližně 6 miliard.

Opomínat by se neměl ani převoz slepic na jatka, kdy mnoho z nich utrpí četná zranění a tak umírají v bolestech a vysílené. O vejcích jsme se zmiňovali v článku zde.

VIDEA (k zamyšlení)

Masný průmysl – velkochovy ČR

Mléčný průmysl – mlékárna Kunín

Vaječný průmysl – chov ČR 0, 1, 2 a 3

Kohoutci:

Kožešinový průmysl – kožešinové farmy  v ČR, 2015

Kosmetický průmysl – testování na zvířatech PETA

ZDRAVÍ

Někteří lidé se pro veganskou stravu rozhodnou také z důvodu zdravotních potíží, kdy veganství chápou jako alternativu k vyléčení.

Hned v úvodu však začneme z druhé strany – tedy s vyvrácením hlavních mýtů ohledně nedostatečného množství potřebných látek ve veganské stravě.

Bílkoviny – Bílkoviny se dělí dále na aminokyseliny. Odborníci a laická veřejnost často argumentují, že v rostlinné stravě nenajdeme celé spektrum. Pravdou však je, že například v quinoe či sóje nejenže najdeme celé spektrum, ale je také velice podobné tomu, které se nachází v mase. V jiných případech dosáhneme celého spektra kombinací jednotlivých surovin.

Vápník – Vápník se nenachází pouze v kravském mléce. U rostlinné stravy jsou vhodnými zdroji vápníku s dobrou vstřebatelností například mák, obohacená rostlinná mléka, tofu, fazole, brokolice, kapusta. Vápník však obsahuje mnohem širší spektrum zeleniny, také ovoce či skořápkové plody.

B12 – Jediná látka, která nelze získat s rostlinné stravy je B12. Vegané ji tedy suplementují tabletami, které jsou vyráběny v laboratořích pomocí kultivace bakterií. B12 se však přidává i do krmných směsí hospodářských zvířat, aby se v mase množství látky navýšilo.

Veganská krev je 8x účinější při zabíjení rakovinných buněk

V této době existuje již značný počet studií, které doporučují veganskou stravu a vyvrací zdravotní potíže s ní spojené. Pokud tedy budete dbát na správné stravování, nehrozí žádné potíže v závislosti na veganství.

Doporučujeme:

Těchto 10 významných odborných institucí schvaluje veganství

Deset nedávných studií, které mohou ne-vegany přimět k zamyšlení

Nová publikace pro veganské rodiče

Nutritionfacts.org – kompletní studia přínosů veganství na zdraví (zdroj v angličtině)

tempeh-se-salatem

Co můžeme ještě zmínit je fakt, že veganské recepty jsou daleko pestřejší, než by se zdálo. O tom se můžete jistojistě přesvědčit sami.

TIP: Hledáte další informace o veganství a vše s ním spojené? Pak rozhodně navštivte web, který se tímto odvětví zabývá  https://www.svobodavsem.cz/

0 1

Chcete přesvědčit svůj mozek i tělo aby nepodlehly jarní únavě? Především je nutné, abyste byli v psychické pohodě a jakékoliv chmury vás minuly velikým obloukem. Existují potraviny, které pomůžou mozku pracovat v pohodě na plný výkon i v návalu jarních povinností.

Základními potravinami podporující dobrou náladu a činnost mozku jsou ty, které zvyšují v mozku hladinu serotoninu. Jedná se o neurotransmiter, jehož snížená hladina, může způsobovat projevy deprese, zvýšeného stresu, únavy a úzkosti.

11. března je světovým dnem mozku. Není to skvělá příležitost zaplavit ho pocitem štěstí?

Syndrom nešťastné dietářky

salad-1982738_1280
Něco chutného a něco zdravého v jednom – to ocení postava i mozek!

Chcete ještě před začátkem plavkové sezóny zhubnout nějaké to kilo a rozhodnete se bojovat razantní dietou?  Dávejte si pozor především na to, jaké živiny z vašeho jídelníčku kvůli různým omezením najednou zmizí. Jedním ze základních látek, díky kterým se hladina serotoninu v mozku zvyšuje, jsou sacharidy. Jestliže je v honbě za postavou z časopisu omezíte, může se z vás stát možná vyhublá, zato věčně nešťastná a deprimovaná dáma v bikinách. Výživoví odborníci stále doporučují, aby sacharidy tvořily asi 45 % našeho jídelníčku. Servírujte celozrnné pečivo, rýži, kořenovou zeleninu, brambory.

Co je tučné, to je špatné?

ořechy pro mozek
Není náhoda, že se vlašáky řadí mezi nejlepšími přáteli mozku! Všimněte si jen, jak si jsou podobní :)

Tahle věta určitě není pravda. Zjednodušeně řečeno existují zlé a hodné tuky. Zatímco ty zlé se usadí přesně na těch místech, o které nestojíte a při dlouhodobé konzumaci vám můžou zadělat i na nepříjemné onemocnění. Hodné tuky mají příznivý vliv na vaše tělo a navíc se opět postarají o to, aby měl mozek dostatek serotoninu a vy hezčí den. Dopřejte si mandle, vlašské ořechy a lněné semínko, sezamová a dýňová semínka.

Dvojí radosti na vaše starosti

cokoladacarla
Hořká čokoláda Carla, minimálně 70% kakaa, bez mléka a PO

Všechny potraviny, které jsme dosud jmenovali, se můžou správnou úpravou proměnit v luxusní delikatesy. Ale chápeme, že každý máme své slabosti pro potraviny, které si nechceme odepřít a které se v našich seznamech zatím neobjevily. Ted‘ pro vás tedy máme dobrou zprávu. Hladinu serotoninu zvyšuje i konzumace čokolády. Pozor si musíte dát, pouze na to, abyste vybrali kvalitní čokoládu s vysokým obsahem kakaa – čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím více ovlivňuje naši psychickou pohodu. Čokoláda prostě potěší i váš mozek.

Nejen jídlo mu svědčí

Když zrovna nebudete jíst, věnujte se jiné mozku libé činnosti. Procvičování dělá mistra, což platí i pro mozek. Logická cvičení naučí váš mozek pracovat jinak a navykne ho přijímat zátěž mnohem lépe. I fyzická cvičení mozku prospívají. Běh či posilování v těle vyvolají chemické procesy, které se projeví příjemným pocitem štěstí. V neposlední řadě pak vědci doporučují lidem, kteří chtějí být spokojení, trávit dostatek času na slunci. Sluneční paprsky dodají tělu vitamin D, který funguje jako balzám na duši.

aktivita a slunce pro mozek

0 0

diy-zahrada-pet-lahveHodně potřeb pro zahradu jde snadno vyrobit podomácku – chytře, šetrně a ekologicky – ze věcí, které by jinak skončily v koši. S těmito geniálními nápady už nemusíme kupovat nové plastové nádoby a pomůcky. Pro krásnou a kreativní zahradu stačí využít materiál, který již máme po ruce. Například, všudepřitomné PETky. Nejen ušetříme peníze, ale ulevíme přírodě a posílíme vlastní tvořivost.

Zavlažovací pomůcka nejen pro rajčata

5eadcad292537cee41b03653c57ec353

Zásobárna vody do větších květináčů

pet-kvetinac

 

Rozprašovací zavlažovač

9-diy-sprinkler
Menší skleník 

4f575407b58ec5bb7afb012adeb7bb8c

Větší skleník

d97991f6f7629a1455a7a7a8e192fbe2

Koště

e2f1e6982463e8058952dd32e4002142

Trhač na ovoce

16-amazing-plastic-bottle-reuse-apieceofrainbowblog-14-1

Závěsné květináče

a896c071b2b78498d939547f69c82f55

Ježkovy květináče 

d878ad798aec76006c35c07f48d2c3b1

Jednoduché krmítko

(více nápadů na krmítka najdete zde)

e7151a4d0a8f441ff1e452463d02ab2b

Odkazy na návody a zdroje najdete na našem Pinterestu.

Jedlé květy nám pokaždé vnášeji do kuchyně trochu magie. Obyčejný salát s violkami se stává pastvou pro oči, ocet s levandulí požitkem pro chuťové pohárky, a po růžové tříšti s cukrem se můžeme prostě
utlouct. Naservírujte si rozkvetlou louku na talíř, dopřejte si jedlé květy jako gurmánský zážitek a hrdě sdělte
světu: jsem kytkožrout!

Možná to někomu přijde tak trochu zvláštní, ujídat kytky v 21. století. Nejedná se ale o žádný
módní trend, ani návrat hippie. Spíš znovuobjevení něčeho, co jsme tak trochu ztratili. Vždyť
květinami zdobili slavnostní pokrmy již staří Řekové, Číňané, Indové či Římané.

Jedlé květy a plané bylinky lahodí našim smyslům, posouvají nás o něco blíž k přírodě – a o
kus dál od hypermarketů a balených hotovek. Stejně jako léčivé bylinky, květy jsou rovněž
bohaté na minerály, antioxidanty, vitamíny a enzymy, blahodárně působí na krevní oběh,
srdce, oči, mají detoxikační účinky, zlepšují imunitu – a náladu :)

Od teď nejen přivonět, ale i vychutnat.

jedle-kvety-infografika

Není to ale akce “sněz vše, co natrháš”. Rozhodně není všechno, co zrovna kvete, vhodné
ke konzumaci. Je to stejné jako u hub: všechny jsou v podstatě jedlé, některé ale jen jednou.

Bez obav patří na talíř tyto druhy: ibišek, violka, karafiát, levandule, růže, maceška, pampeliška, seřík, sedmikráska, brutnák, brokolice, květák, heřmánek, begónie, hořčice, měsíček, chryzantéma, šafrán, čekanka, koriandr, kopr, květy citrusových plodů a jabloně, květy dýně, artyčok, ananas, fenykl, gladiol, denivky, libeček, máta, meduňka, modřenec, bazalka, majoránka, oregáno, pelargonie, rozmarýn, saturejka, tymián, aksamitník, bergamot.

Než vyrazíte zbaštit sousedům krásný záhon a sestřence svatební kytici, přečtěte si pár rád
od autorky „Květinové kuchařky“ Jany Vlkové:

jedle-kvety

  • Jezte květy pěstované bez použití pesticidů. Květiny z květinářství a zahradních center jsouošetřovány chemickými postřiky a hnojivy.
  • Ideálně konzumujte květy, které sklidíte z vlastní zahrádky, nebo vyražte dál z města do“divočiny” – rozhodně se nedoporučuje sběr v parcích, u silnice, v okolí výběhu psů.
  • Jezte pouze okvětní lístky, pestíky ani tyčinky ke konzumaci určené nejsou.
  • Sbírejte v době vrcholného květu. Přezrálé nebo nedozrálé květy mohou chutnat hořce nebo trpce.
  • Ideální dobou sběru květů je dopoledne, pak vydrží déle čerstvé.
  • Květy netrhejte, ale opatrně stříhejte, aby mohla rostlinka zase odrůst.
  • Květinu zabalte do vlhkého ubrousku, odneste v krabičce a doma uložte do ledničky.
  • Pozor s konzumací, pokud jste alergičtí na pyl.

Inspirujte se barevnými (veggie) recepty s jedlými květy. Nechme rozkvést talíře (nebo
poháry) a hurá do experimentování a kytkožrouctví!

(pro více informací rozklikněte obrázky v galerii, odkazy na recepty najdete u nás
na Pinterestu)

 

0 0

Smutné, jak neustále sami znečišťujeme planetu tím, že dokonale čistíme vlastní domov. Leštidla,
dezinfekce, prostředky na mytí oken, čištění koupelny či kuchyně – skoro všechny značkové lahvičky z drogerie obsahují drsné chemické látky, které nevyhnutelně poškozují životní prostředí, naše zdraví (a peněženku).

Pod vlivem reklam většinou v domácnostech používáme nadměrné množství drahých chemických úklidových dezinfekčních prostředků a „zabijáků bakterií“ – škodlivých i těch prospěšných. Málokdo si uvědomuje, že taková „hygienická čistota“ a sterilita je pouhým marketingovým tahem, který nakonec jen zvyšuje neetickým podnikům zisky, a hraje proti nám všem.

drogerie

Věděli jste, že…

V ČR se ročně spotřebuje přes 80.000 tun chemických čistících a úklidových prostředků. U více než 90% všech chemických látek, které jsou dnes dostupné na evropském trhu, nebyl nikdy řádně zjišťován jejich vliv na lidské zdraví a životní prostředí.

Řeky, moře, oceány (a také ryby, želvy a jiné vodní živočichy) otravujeme splašky z kanalizace a
jedovatými chemikáliemi z našich čisticích prostředků.

Běžné úklidové prostředky na chemické bázi jsou v našich domovech těmi nejtoxičtějšími látkami.
Obsahují karcinogeny, látky narušující hormonální rovnováhu nebo neurotoxiny. Chemická rezidua po
chemických prostředcích zůstávají jak na povrchu čištěných objektů, tak i ve vzduchu. Dostáváme je
do sebe dotykem i dechem. Hromadí se v nás, protože ne se všemi si naše tělo dokáže poradit.

Je známou pravdou, že děti vyrůstající v příliš „sterilním“ a čistém prostředí si nevybudují dostatečnou imunitu vůci běžným bakteriím a virům a mohou pak být nachylnější k různým onemocněním.

Naše babičky se při úklidu musely obejít bez chemie – ještě neexistovaly všechny ty moderní lahvičky s koktejlem toxických látek, které nám tak dokonale vyčistí povrchy a zlikvidují 99, 99% bakterií, provoní domov konvalinkou, a zároveň tekutiny v nich obsažené mají naši oblíbenou fialovou barvu.

Je na čase všechny staré triky a tipy znovuobjevit, a zkusit úklid bez chemie.
Rozhlédněte se kolem: určitě máte v arzenálu tyto levné, a přitom účinné a ekologické čističe:

jedla-soda
Soda bicarbona – nejlevnější pomocník pro eko úklid

Jedlá soda. Mnohostranný a účinný domácí pomocník. Odmašťuje, odstraňuje pachy, dezinfikuje.
Mouka. Absorbuje nečistoty a fleky.
Tea tree olej. Ničí plísně a bakterie, má dezinfekční účinky.
Olivový olej. Leštění, péče o dřevo, ocel, kůže.
Pivo. Teplé pivo použijte pro leštění dřeva.
Bílý vinný ocet. Dezinfekce, odstranění pachu, váže tuky.
Kávova sedlina. Neutralizuje pachy.
Škrob. Leštění povrchu.
Sůl. Drhne, čistí, odstraňuje mastnotu.
Peroxid vodíku (kysličník). Dezinfekce, ničí mikroorganismy.
Korek. Leští a pohlcuje pachy.
Citrusy. Osvěžení, bělost, odstranění skvrn.
Cibule. Pro odstranění skvrn.
Staré ponožky a silonky. Leštění, proti usazení prachu.

Tipy a triky na úklid bez chemie

eko úklid koupelnaOkna a zrcadla:

Okna můžeme mýt vodou (nejlépe perlivou) smíchanou s bílým octem v poměru 1:1.

Smíchejte půl hrnku vody s 10 kapkami levandulového éterického oleje a setřete špínu z oken a rámů
– funguje zároveň jako odpuzovač much.

V kyblíku smíchejte pár litrů vody se lžičkou ekologického prostředku na nádobí a lžící kukuřičného nebo bramborového škrobu. Směs se dá na okna nastříkat nebo nanést houbičkou, poté setřít
stěrkou.

Namočte houbičku do octa, setřete čištěnou plochu, pak ji přeleštěte jedlou sodou a nakonec
opláchněte proudem vody. Následně doleštěte novinovým papírem.

Zrcadlo vyleštíme octem nebo vodkou – odmašťuje a odstraňuje nečistoty.

Se zaschlou špínou na skle si poradí cibule.

WC:

Dejte do rozprašovače hrnek vody a lžíci tea-tree oleje. Postříkejte touto směsí podélně vnitřní okraje
záchodové mísy. Nechte půl hodiny působit, poté setřete houbičkou nebo štětkou.

Vany, dřezy, umyvadla:

Místo čisticího prášku přizvěte na pomoc špetku jedlé sody. Pokud chcete extra čistící sílu, smíchejte
jedlou sodu, kuchyňskou sůl a eko prostředek na nádobí.

Smíchejte  jedlou sodu s citronovou šťávou s (1:1) a vytvořte hustou pastu.

Nebo prostě rozřízněte citrón na dvě poloviny,  vnitřek posypte jedlou sodou.

Také sůl v kombinaci s citronovou šťávou hezky dočista vydrhne dřez (použit můžete i jiné citrusy –
grep nebo pomeranč.) Na vymačkané plody dejte trochu soli – a máte účinný a ekologický čistič.

S nažloutlými skvrnami kolem vodovodních kohoutků si poradí pasta z bílého octu a soli (1:1).
Naneste kaši na skvrny, nechte půl hodiny působit a poté opláchněte.

Do výlevky nasypejte dvě lžičky soli a zalijte trochou horké vody (působí proti mastnotě a aby se výlevka neucpavala).

Sprchové dveře ošetřete citronovou vodou nebo vodou s octem (1:1).

Kohoutek, sprchová hlavice

Postříkejte octem a nechte půlhodiny působit, poté setřete houbičkou (odstraňuje minerální
usazeniny). Citronová šťáva také zbaví nerezové plochy vodního kamene.

Vyzkoušejte také přeleštění nerezových povrchů starou silonovou punčochou. Výsledek vás překvapí
:)

Zanesené potrubí, odpady

Do odpadu vsypte hrnek sody, poté nalijte hrnek octa. Nechte půl hodiny působit a propláchněte
horkou vodou. Zabráníte tak ucpávání trubek.

kuchyneKuchyňskou desku omyjte octovou vodou nebo citrusovým čističem. Neředěným octem můžete
odstranit mastnotu z trouby nebo vařiče. Nánosy kolem plotýnek stačí přetřít půlkou vymačkaného
citronu. Varnou desku zbavíte zaschlých kruhů od hrnců cibulovou šťávou.

Trouba

Rozprašte sodu na dno trouby a postříkejte vodou, aby ji natáhla. Nechte působit přes noc a poté
setřete a vydrhněte. Popřípadě můžete troubu vyčistit opět pomocí pasty ze sody.

Do špinavé trouby dejte pekáč naplněný vodou s plátky citronu, zapněte na pět minut na nejvyšší
teplotu, vypněte a nechte působit přes noc – nečistota se uvolní a vy ji snadno odstraníte houbičkou
na nádobí.

Lednice

Lednici umyjte octovou vodou. Dejte do nádobky trochu jedlé sody, umístěte do lednice pro osvěžení a pohlcení pachu. Po pár měsících je sodu potřeba vyměnit. Stejné účinky má i obyčejná korková zátka od vína. V lednici se nepříjemných pachů zbavíte snadno, pokud na talířek položíte rozkrojený citron posypaný kuchyňskou solí. Nebo postavíte nádobku s kávovým lógrem do ledničky – jednoduše ji zbavíte pachu.

Dlaždice, keramika

Vyrobte si čistič z bílého octa a jádrového nebo jiného rostlinného mýdla. Smíchejte 2 hrnky vlažné
vody, 1/4 hrnku octa a lžičku nastrouhaného (popř. tekutého) rostlinného mýdla. Dejte do
rozprašovače a potřepejte.

Zdi

Čmáranice na zdi lehce vyčistíte navlhčenou houbičkou s trochou sody. Potřete znečištěné místo a
poté utřete suchým hadříkem.

pokojPodlahy

Do kbelíku dáme teplou vodu, lžičku ekologického prostředku na nádobí nebo nastrouhaného
rostlinného mýdla, lžičku sody. A pokud nám chybí „vůně čistoty“, přidáme pár kapek přírodního vonného esenciálního oleje.

Koberce:

Vyrobte si speciální suchý šampón z mýdlových vloček a škrobu. Nastrouhejte na jemném struhadle
jádrové (rostlinné) mýdlo, přidejte bramborový škrob a vzniklou směs zapracujte do koberce. Nechte
30 minut působit a poté vysajte.

Nasypte na koberec trochu jedlé sody, rozetřete, nechte půl hodiny působit a poté vysajte.

Zvířecí chlupy po domácích mazlíčcích setřete z koberce stěrkou na okna.

Fleky na koberci se dají odstranit roztokem z vody a octu v poměru 2:1. Nastříkejte na flek, přes
hadřík koberec párkrát přejeďte horkou žehličkou s párou po dobu 30 vteřin. Dle potřeby opakujte.

Nábytek

Smíchejte 1 šálek olivového oleje s 1/2 šálku citronové šťávy a použijte k vyleštění nábytku ze dřeva.
Doleštěte měkkým hadříkem.

Sedlina po kávě vylepší poškrábaný tmavší dřevěný nábytek.

Chromované součásti vyčistíme hadříkem posypaným moukou nebo jedlou sodou a potom vyleštíme.

Matrace

Smíchejte vodku s vodou (proporce 1:3) a postříkejte matrace. Tento prostředek dezinfikuje a ničí
bakterie.

Pohovka, křeslo

Textilie jednoduše očistíte tak, že si na ruce dáte gumové rukavice, smočíte je vodou a pak setřete
prach a nečistoty z nábytku. Zvířecí chlupy po domácích mazlíčcích na sebe nabalí stará punčocha, a je po problému.

Žaluzie

Dejte si na ruku starou ponožku, namočenou v roztoku vody a octa (1:1), a jednoduše setřete prach z žaluzie.

A pokud kamarádi soda s octem neporadí, a hledáte účinné prostředky – ale přece ekologické, bez drsné chemie a v přírodě odbouratelné – doporučujeme sáhnout po eko-drogerii z Econey (výrobky bez palmového oleje, netoxické a vhodné pro alergiky a vegany). U nás jednoznačně vede česká značka Yellow and Blue, ale věříme, že si každý přijde na to své.

Pomohlo vám to? Podělte se o zkušenosti a vlastní tipy v komentářích!

0 0

Jaro nám zaklepalo na dveře, tak ho vpusťme domů!

Přinášíme vám tucet nápadů, jak si užít zdobení domácnosti, aniž bychom zanechali dlouhou eko stopu nákupem laciných plastových ozdůbek z daleké Asie nebo polystyrénových věnců (které se v přírodě možná nikdy nerozloží).

I pokud se snažíme o minimalismus, nemusíme vůbec o radost z tvoření přijít. Rozzařme si domácnost v eko stylu – skromně, a přitom stylově a kreativně, se štědrým využitím „odpadového materiálu“, který jste se možná chystali vyhodit do koše během jarního eko úklidu.

Poslouží zde roličky od toaletního papíru, staré časopisy, noviny a obalový papír, mašle, stuhy, kuchyňské utěrky nebo kusy textilu, PET láhve, sklenice, plechovky a dózy, papírové košíčky od muffinů, kolíčky na prádlo a jiné „poklady“ každé domácnosti. Jarní náladu lze jednoduše navodit pomocí květin a mladých rostlinek. Co si tak vytvořit neotřelý květináč z porcelánového poháru na vajíčka nebo vázu ze starých gumáků?

A co by to bylo za Velikonoce bez všech těch zajíčků, beránků, roztomilých kuřátek a pestrých vajíček? Postačí zde pár bambulí, slané těsto nebo i „osamocená“ ponožka – vytvořte si symboly jara dle svého a užívejte si znovuzrození přírody s úsměvem a dobrým pocitem*!

(*Proč si jednoduše nekoupit pravá vejce a nevyzdobit je barvičkami dle svého gusta? Ve většině případů nákup vajec z obchodu (obzvlášť těch levnějších s kódem na skořápce CZ 2, 3 a 4) podporuje kruté velkochovy a mizerné podmínky pro slepice. Dnešní výroba vajec v továrnách se hodně liší od domácích vajíček, které barvily naše babičky… Proto zde nápady na tradiční tvoření ze skořápek nenajdete. Chceme mít přece barevné Velikonoce plné radosti – pro všechny :)

Zdroj obrázků: Pinterest

Léto bude bez otravných much o mnoho lepší! Objevte s námi, jak jednoduše odpudit mouchy, aniž byste se museli neustále stříkat chemikáliemi proti hmyzu. Představujeme vám několik přírodních repelentů, jejichž výroba je velmi snadná a levná. Všechny potřebné ingredience určitě najdete u vás doma. Výroba jednoho repelentu by vás neměla vyjít dráž než 25 Kč!

VODA A MINCE V UZAVÍRATELNÉM SÁČKU

Repelent

Tohle je s určitostí nejjednodušší a nejlevnější odpuzovač much – opravdu to bude stát jen pár korun. Stačí, když naplníte uzavíratelný zipový sáček vodou a vhodíte do něj 4-5 mincí, třeba dvoukorun nebo centů, které vám zbyly z dovolené. Může to znít zvláštně, ale mouchy se bojí všeho, co mohou vnímat jako velké množství vody a navíc je odraz slunečních paprsků z vody a mincí dezorientuje. Zavěste sáček na verandu, k oknu nebo na strom ve vaší blízkosti a mouchy vás už nebudou otravovat.

OLEJE Z KOKOSU A CITRONOVÉ TRÁVY

Repelent

Zbavte se much směsí těchto dvou olejů. Přidejte 20-30 kapek oleje z citronelly (citrónová tráva) k jednomu a půl hrnku kokosového oleje. Pořádně vše smíchejte a nakonec tím naplňte plechovky či jiné menší nádoby. Rozmístěte si je libovolně venku, abyste se účinně zbavili náporu much.

KLUBKA BAVLNY, VANILKOVÝ EXTRAKT A MÁTA

Repelent

Následující repelent je trošku těžší na výrobu, ale zaručeně funguje. Dejte dvě menší klubka bavlny do hlubší zavařovací sklenice. Přidejte zhruba čtyři polévkové lžíce vanilkového extraktu a zbytek sklenice zakryjte lístky máty. Nakonec to vše zakryjte kouskem prodyšné látky (např. gázy) a upevněte. Tato metoda je tak účinná, že se k téhle skleničce přírodního repelentu moucha nepřiblíží, ani kdyby vedle bylo to nejsladší ovoce.

VODKA A HŘEBÍČEK V ROZPRAŠOVAČI
Repelent-mouchy
Místo drahých repelentů plných chemikálií vyzkoušejte jednoduchou směs vodky a hřebíčku (případně levandule) v rozprašovači. Rozptylte ji kolem problematických míst a vychutnejte si příjemný večer bez hmyzu.

JABLEČNÝ OCET
image
Další extrémně levná zbraň proti mouchám je jablečný ocet. Vlijte jablečný ocet do zavařovací nebo normální sklenice a otvor uzavřete potravinovou fólií. Nakonec pár krát propíchněte fólii a rozmístěte všude, kam potřebujete. Jablečný ocet funguje jako neviditelná hradba proti mouchám.

ČESNEK, SKOŘICE A CAYENSKÝ PEPŘ
Repelent
Jiný trik, jak ochránit váš domov proti tomuto vlezlému hmyzu, je směs sušeného a rozemletého česneku, skořice a cayenského pepře (nebo chilli). Jednoduše smíchejte všechny sypké ingredience a rozprašte směs kolem dveří a oken.

ESENCIÁLNÍ OLEJE V ROZPRAŠOVAČI
Repelent
Tato metoda je velmi podobná té s vodkou, ale zde nepotřebujete mít doma alkohol. Naplňte půl rozprašovače vodou a druhou půlku octem. Přidejte zhruba 15 kapek esenciálního oleje na výběr: účinné jsou máta, citrónová tráva, levandule nebo eukalyptus. Poté směs rozstříkejte u vás doma nebo na terase a mouchy se ani nepřiblíží.

STARÉ A POŠKRÁBANÉ CD
Repelent
Stejně levný a možná ještě levnější trik než s vodou a mincemi. Jednoduše pověšte staré CD na strom ve vaší blízkosti. Může vám to připadat divné, ale je známo, že mouchy odpuzují odrazy a odlesky na CD!

Neváhejte sdílet představené domácí repelenty i s vaším okolím, zlepšíte tím mnoha lidem prázdniny.


Zdroje informací:
http://www.realfarmacy.com/hacks-effectively-rid-flies/ , http://greensypants.com , http://www.thedabblist.com/diy-homemade-fruit-fly-repellent/ , http://www.smragan.com/2011/11/20/my-favorite-spray-bottle/ ,
http://myusefulideas.com/cayenne-pepper-keeps-pests-away/ ,
http://knpr.org/knpr/2014-07/how-protect-fruit-trees-birds ,

http://summer.littlethings.com/fly-repellent-under-one-dollar/

Mnoho lidí z pavouků má strach, shledává je odpudivými nebo prostě považuje za symbol neuklizené domácnosti a špatné hygieny. Přestože jsou tyto osminohé potvůrky občas užiteční, netěší se skoro žádné oblibě. Pokud i vy nemůžete pavouky v domě snést, přijdou vám vhod přírodní způsoby a triky bez chemie, které je zaručeně odpudí.

lemonMísta, kterými vám do domu lezou pavouci, navoňte citronem. Můžete potřít dveřní obruby a okenní rámy citronovou slupkou, nebo na ně nastříkat naředěnou citronovou šťávu.

kastanPavouci nemohou vystát vůni kaštanového dřeva. Můžete tedy buď rozestavět větve, listy nebo kaštany po vašem domově, nebo vylouhovat kaštany a nálev poté nechat vypařit. Nebo třeba jen do každého kaštanu udělat několik děr, nebo ho překrojit napůl, vůně se tak lépe uvolní. Můžete také vyzkoušet esenciální olej z jírovce mad’alu (kaštan koňský).

skoriceProvoňte dům skořicí. Zapalte si doma skořicovou vonnou svíčku, nebo skořicový olej. Pavouci vůni skořice nesnáší, takže by se měli vašemu domu vyhýbat.

rajceVůně z listů rajčete je další věc, kterou pavouci v domě nemohou snést. Pokud pěstujete rajčata, stačí natrhat pár lístků a rozmístit je po vašem domově.

mintTaké čerstvá máta odpuzuje pavouky. Stačí, abyste rozmačkali pár lístků čerstvé máty mezi prsty a vložili je do prodyšného pytlíčku (jako jsou sáčky na čaj nebo gáza). Poté už jen rozmístěte sáčky na strategická místa (rohy, okna, dveře…).

Říká se, že pavouci nesnášejí vůni máty a jakmile ji ucítí, utečou opačným směrem.  Pokud nemáte rádi mátu, vyzkoušejte eukalyptus nebo tea tree oil.

cajovnikDalší trik: smíchejte bílý ocet s pár kapkami esenciálního oleje z čajovníku. Poté směs rozprašte nebo nechte odpařit.

Připravte si roztok octa a kokosového oleje. Nalejte si tento roztok do rozprašovače a nastříkejte ho na místa, kde se vyskytují pavouci.

Můžete také do rohů postavit jenom mističky s octem, které budou pavouky odpuzovat. Samotný zápach octa by k tomu měl stačit.

Výhoda všech těchto zákroků je, že jsou velmi levné a úplně ekologické. Díky tomu neriskujete znečištění ovzduší ve vašem interiéru, a nikoho nemusíte vraždit :)

A pokud se pavouků bojíte dotknout a odnést do zahrady, zajímavým řešením je chytač Spider Catcher. A je to!

Kdybyste se zeptali jakékoliv dospělé ženy, čeho se v životě nejvíc bojí, málokterá vám poví pravdu. Řeknou možná, že se bojí o své děti, nevěr manželů, ztráty zaměstnání. Prokazatelně vám ale všechny zatají něco, co je zakořeněno hluboko v naší ženské duši a co nás neustále nutí podporovat industriálně-kosmetický průmysl a hledat „elixír věčného mládí“: bojíme se totiž zestárnout.

Naše mládí a naši krásu, kterou jsme dostaly do vínku, budeme jednou muset vrátit přírodě zpět. Protože nepatří nám, ale času, který letí a vůbec nebere v potaz naše přání, potřeby a touhy. Pro mnohé z nás je čas nepřítelem a příroda se s věkem stává noční můrou, kterou se snažíme pomocí poznatků kosmetických technologií překonat a ochočit.

Můžeme s ní ale spolupracovat.

Nechme se inspirovat příběhem Mimi Kirk, půvabné Američanky, kterou mohli mnozí zahlédnout letos v Praze na festivalu Rawfest.

Mimi Kirk

 

Bývalá hollywoodská herečka, která si zahrála ve „Star Treku“, poradkyně, návrhářka, matka 4 dětí a 7 násobná babička. Propagátorka myšlenky krásného stárnutí a chef kuchařka syrové stravy. Mimi Kirk se stala ve svých 71 letech vítězkou soutěže s názvem ”Nejsvůdnější vegetariánka nad 50 let”, kterou uspořádala organizace Lidí pro etické zacházení se zvířaty, známé jako PETA. Prokázala, že pokročilý věk nemusí vždy korespondovat s poškozeným zdravím, ztrátou soběstačnosti a koncem aktivního života.

Prokázala, že neexistuje „expirační lhůta“ pro mladistvý vzhled a tělo v kondici, pro vitalitu a životní elán.

Dnes je ve svých neuvěřitelných 78 letech autorkou bestselleru „Žij ve stylu RAW“, častým hostem televizních pořadů a přednášek po celém světě. Denně dostává stovky mailů a dopisů od lidí, které dokázala inspirovat k lepšímu životu a aktivnímu postoji vůči vlastnímu zdraví a udržení krásy.

Zasvětila totiž své nadšence do tajemství, které v podstatě lidstvo zná již od doby, kdy žil Hippokratés a jiní velcí myslitelé.

Jsme totiž to, co jíme. Kdo bude pečovat o své tělo zevnitř a hýčkat každou buňku, dodávat potřebné živiny – ten dostane nekonečný náboj energie a zdravé tělo.

Pro mnohé je syrová strava stále extrémem a „sebepopíráním“ lidí, kteří nemají smysl pro vaření a pečení. Raw food se tak považuje za náročnou variantu veganství, které už samo od sebe v povědomí lidí hraničí s “puberťackým trendem” nebo osobními problémy s adaptací v „normální společnosti“.

Vsadím se, že mnohé ženy Mimi Kirk její vzhled a zdraví prostě závidí, a připisují ho dobré souhře DNA a genetické predispozice. Pravda je, že Mimi ve svých 69 letech, již tehdy dlouhodobá veganka (s několikaletým návratem ke “konvenčnímu americkému stravování”), trpěla dnou a zvýšený cholesterol ji ohrožoval na životě. A tak dostala na vybranou: podpořit vědecké poznatky o genetice a podlehnout zdravotním problémům jako zbytek její rodiny – cukrovce a rakovině. Nebo obrátit celý svůj život naruby a začít odznova. Tentokrát se syrovou stravou.

A povedlo se to. Jak sama říká, proces stárnutí se zastavil, právě když začala žít ve stylu RAW. Od té doby jenom mládne a zase se cítí aktivně, jako ve dvaceti. Ve svých 78 letech netrpí žádným zdravotním problémem. Denně pije zeleninové šťávy a dostává celý náboj živin a enzymů. Při komunikaci s  touto nevšední ženou to ani nelze zpochybnit – vždyť září a nabíjí pozitivní energií všechny kolem sebe.

Nechť tvá strava je tvým lékem, a ne tvůj lék tvojí stravou” 

(Hippokrates)

„Můžete být vegetarián, ale stále jíte nezdravé jídlo. Syrová strava sestává z konzumace nezpracovaných a nevařených jídel. Výživa z živé stravy dává mnoho zdravotních výhod včetně zvýšení energie, zlepšení imunitního systému a celkového lepšího pocitu zdraví. Žádné bolení, žádná bolest v mém těle, krevní tlak normální. Opravdu se cítím úžasně. Takže všichni chceme vypadat dobře a já mám na obličeji vrásky od smíchu a mám je ráda. Líbí se mi, jak vypadám. Nevěřím v žádnou chirurgii.”

Syrová strava má doopravdy omlazovací účinky. Například, doktor R. Morse ve své knize “Zázračná detoxikace” poukazuje na důležitost syrových potravin a bylin pro čištění a léčení každého orgánu a systému i každé nevyváženosti v těle. Podrobně líčí vzájemnou provázanost těla, mysli a duše při nabývání pevného zdraví na celý život. Právě syrové rostlinné stravě (bez masa, mléka, vajec, cukrů a škrobů ) připisuje zázračné schopnosti zbavit tělo toxinů ničících zdraví, a zahájení procesu úplné buněčné regenerace, vedoucí k opravdovému uzdravení – a s tím i omlazení.

Mimi Kirk má důvěru v tento způsob stravování, který udržuje pocit krásy uvnitř i vně, stejně jako v meditaci a v pozitivním pohledu na život. Říká, že hodně v životě jí dává láska.

“Každý chce vypadat dobře, ale já se chci opravdu cítit dobře… Můj přítel je téměř o 20 let mladší než já a tak se mi zdá vhodné, aby se cítil být s mladší ženou, ale stejně je to o mém vnitřním pocitu. Vlastně se cítím jako ve dvaceti. Když se ráno vzbudím, vstanu z postele, pokud se nepodívám do zrcadla, neřekla bych si to. Takže vím jistě, že má strava pro mě dělá hodně.”

Nehledě na tak vysoký věk, je Mimi pořád v pohybu. Neustále cestuje po celém světě, aby inspirovala lidi každého věku k etickému postoji vůči zvířatům, důležitosti lokálních bio potravin, významu zásadité „živé“ rostlinné stravy pro mládí a vitalitu, pozitivnímu vnímání jídla bez utrpení a živočišných produktů.

Mimi Kirk a její recept na mladistvý vzhled 

Mimi Kirk - džus

Svůj naplněný den si Mimi nedokáže představit bez sklenky zeleného džusu.

“Každý může udělat jednu věc, a to je zvyknout si každé ráno pít zelený nápoj. Můžete použít mixér anebo odšťavňovač.

Používám základní recept:

-2 jablka

-4 stonky celeru,

-půl okurky,

-3 hrsti špenátu,

-trochu listí kapusty ze zahrady

Ze všeho vymačkám šťávu anebo vše vhodím do mixéru. Mohu přidat banán nebo borůvky s trochou antioxidantů.

Jakmile dostanete do svého těla živiny a začnete se cítit zdravě, budete vyžadovat těchto věcí více. Takže najednou budete chtít na oběd salát místo vašeho obvyklého fast food burgra nebo něčeho podobného.

Zelený nápoj vás nastartuje. Jen o tom přemýšlejte, můžete dát 6, 7, 8 druhů zeleniny a ovoce do jednoho nápoje. Je to stravitelné, plné enzymů. Jde to přímo na správné místo a ke všem správným buňkám. A i když byste po zbytek dne nejedli, měli byste více výživy, než byste získali z něčeho vařeného nebo zpracovaného. Proto říkám, že zelený nápoj nastartuje změnu celého vašeho vnitřního systému. V odpoledních hodinách nejsem unavená. Chodím spát velmi, velmi pozdě a cítím se plná energie téměř po celou dobu; tak to je živá strava!

Myslím si, že by lidé, dokonce i když jsou vegetariáni nebo vegani, měli do svého jídelníčku zahrnout více syrové stravy, protože existuje něco velmi zvláštního v konzumaci potravin, které jsou tak blízko Matce přírodě.”

Mimi Kirk

“Existuje mnoho věcí, které mě drží svěží. Myslím, že mám skvělý přístup, dobrý náhled na život po duchovní stránce… Mám kolem sebe spoustu lásky, což je velmi důležité. A jsem velmi vášnivá osoba. Myslím, že když máte tyto věci spolu s vaší stravou, opravdu vám to pomůže ke šťastnému, svěžímu životu. Vím, že chci udržet svou paměť a mobilitu ve svém věku, a myslím, že je tento způsob velmi, velmi důležitý. Myslím, že můžeme přijmout sami sebe, až zestárneme, ale nemusíme být staří.”

Mimi Kirk je šťastná a nachází uplatnění v tom, že šíří výhody soucitnějšího a zdravějšího životního stylu široké veřejnosti.

Na svých stránkách www.youngonrawfood.com píše:

“Jíst zvířata je zvyk jako kouření nebo pití sodovek a jednou se odvážíte s tím přestat, neumím si představit, že bych to kdy neudělala.”

Vlastním příkladem prokazuje, že nikdy není pozdě začít žít v harmonii se sebou a celým Vesmírem. Vždyť vzhled je opravdovým zrcadlem našich myšlenek a postojů. Věří, že jídlo plné lásky ke všem bytostem nám dodává tu pravou životní energii, která rozzáří radostí každou buňku a je schopna regenerovat a nabít životem tělo v každém věku. Zkrátka, Mimi Kirk neubližuje přírodě a příroda neubližuje jí.

Přejeme této báječné ženě, aby ještě dlouho zůstala inspirací pro nás všechny.


Zdroje: www.facebook.com/pages/Mimi-Kirk/109888045694543?fref=ts , youngonrawfood.com/live-raw/ , www.thesnowfairy.com/interview-with-mimi-kirk-on-raw-vegan-diet/ , http://suprememastertv.cz/raw1.phpanim1=Mini_Kirk_usmevava_a_uzasna_v_72_letech_CZ.flv, www.nbcsandiego.com/news/health/70-and-Sexy-53149747.html , www.foodandtravel.at/geniesser-tipps/interview-mimi-kirk/ , thechalkboardmag.com/mornings-with-mimi , www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2011100010

Muž, který sázel stromy je novela z roku 1953 o síle ducha od francouzského spisovatele Jeana Giona.

Příběh je vyprávěn z pohledu mladého muže, který se vydává na pouť do pustých francouzských alpských zákoutí. Zprvu popisuje bezútěšnost a nehostinnost těchto končin. Po několika dnech v pustině nemohl najít vodu a když už ztrácel naději, narazil na pastevce ovcí, který mu pomohl a u kterého pak přenocoval. Vyzařoval z něho klid a vyrovnanost. Jmenoval se Elzéard Bouffier.

I když pastevec mluvil jen málo, dozvěděl se od něj o stavu lidí, kteří žili ve zdejších roztroušených vesnicích. Samota a obtížnost života v té pustině je doháněla až k šílenství. Dozvěděl se od něj také, že pastevec kdysi žil na statku, než ztratil jediného syna a ženu. Od té doby žije sám v malém kamenném domě a sází stromy. Sázel je každý den, v pustině, kde předtím nebylo nic. Každým rokem jich vzešlo tak asi deset tisíc. Sázel duby, buky i břízy.

Vyprávějící muž pak odešel a o rok později vypukla 1. světová válka, ve které bojoval pět let. Po návratu z vojny se rozhodl vypravit se opět do oněch krajů. Když se opět setkal s Elzéardem Bouffierem, zjistil, že už nechová tolik ovcí, ale má včely, protože ovce okusovaly mladé stromky, a také, že se vlastně o válku vůbec nestaral – sázel stromy. Díky jeho usilovné práci už rostl krásný les, díky kterému se tam opět začala vracet vláha a život. I když se potýkal s mnohými zklamáními a nezdary (všechny vysazené javory uhynuly), ve své činnosti neochvějně pokračoval dál.

Postupem času si lidé z okolí zvykli na změny a přičítali je přírodě. Les se postupně rozrostl do několika desítek kilometrů a dokonce se na něj přišla podívat i úřední komise, která nakonec dala tento „přírodní les“ pod ochranu státu.

Stromy byly pak ohroženy za 2. světové války v roce 1939 – jezdilo se totiž na dřevný plyn, naštěstí ale byly příliš daleko od silniční sítě, aby se vyplatilo je pokácet.

Díky úsilí tohoto muže se kraj změnil k nepoznání – příroda se obnovila, vrátili se tam lidé a začali opět normálně žít.

Příběh dokazuje, že skromností a vytrvalou a neúnavnou pílí dokáže člověk – jednotlivec velké věci – dosáhne užitečného naplnění svého života: pomoci přírodě a ostatním lidem.

0 0

Jak už víte z praxe, pouhá mechanická likvidace plžů prostě nefunguje. Ať s nimi provádíte cokoli, lezou vám po zahradě noví a noví jedinci. Zabijete pouze sesbírané plže, ale brzy přibudou noví, a v hojnějším počtu. Navíc “tradiční” sůl proti slimákům a chemické granule nám ničí půdu a nesvědčí rostlinám ani našemu zdraví. A další den máte v záhonech ještě větší počet plžů. Neúnavně nastavujete pivní pasti, jenomže na každého zneškodněného jedince přilákáte další dva nebo tři milovníky zeleného moku ze širokého okolí. Prostě to cítí na dálku. Věděli jste třeba, že když necháte mrtvého slimáka ležet, naláká další a další potvůrky odevšud? Jsou kanibalové a pojídají vše, co se rozkládá – od nahnilých jablek až po své zahynulé kamarády.

greenideaSlimáci žerou tlející organické zbytky – přehnojené rostliny, produkty rozpadu, a tak čistí životní prostředí. Proto si zašlápnutím slimáka děláte jen neplechu a zvyšujete plží populaci na vlastní zahradě. Navíc si na podrážce bot můžete po zahradě roznést tlející zbytky a plží vajíčka. Raději pozvěte slimáky na kompostování a vsad’te na poznatky permakultury čili přírodního pěstitelství. Přečtěte si tipy a rady ve článku Jak odpudit slimáky ze zahrady přírodním způsobem, a nezašpinit si karmu.

0 3
Jak na slimáky

Varování před zklamáním.

V tomto článku nenajdete tipy, jak nejkreativnějším a nejbolestivějším způsobem usmrtit slimáky, spíš jak se jich bez námahy zbavit. Pokud vám ale dělá radost samotný akt zabíjení a popravy škůdce, pak onen článek není pro vás.

„Chtěl mi sníst salát.“

Boj na život a na smrt se na naší zahradě odehrává rok co rok. Zahrádkáři, vyzbrojení vily, nůžkami, solí a pivem, jdou proti plžům, vybaveným pomalým slizkým tělem a tykadly. Zajímavé je, že pokud jde o milovníky zeleniny, Česká republika zdaleka nevévodí v počtu zastánců zdravé výživy. Ale pokud jde o tu Naši Zeleninu, bezohledně vyhlásíme škůdci válku.

Zabijeme, rozdrtíme, zašlápneme, utopíme, rozřežeme, ubodáme, otrávíme jedem nebo jen tak spálíme kyselinou – protože překročil meze a sáhl na Náš Salát.

Ale zda uděláme totéž, pokud nám tentýž kus zeleniny ukradne někdo cizí –  třeba hladovějící člověk v bídě, nebo sousedův pes, který zaběhne na zahradu a neobratně zničí záhon?

Spíš budeme vzteklí a naštvaní, kolik práce nám dalo tu naši zahrádku vypěstovat. Kdo z nás ale přemýšlí, jakým způsobem hned usmrtíme viníka, který si troufl dotknout se naší úrody? Zda opravdu půjdeme vraždit kvůli kedlubně? Sotva někomu do hlavy blýskne krvavý způsob popravy, pokud půjde o člověka nebo pejska. Ale se slimákem je domluva krátká – vrhneme se na něj bez výčitek svědomí. “Protože je malý, hnusný, slizký, nemá žádná práva, jenom leze a žere, není mi užitečný a mám z něho jen újmu. Jsem tu člověkem, jsem tu pánem, jsem tu doma. Dělám, co chci. ”

Ale, ale. Vždyť také chodíte do lesa pro medvědí česnek, přestože les není vaším domovem? Nebo se najednou cítíte v harmonii s přírodou a celým její malým i velkým obyvatelstvem a prostě si pochutnáváte na darech přírody? Co kdyby medvěd najednou přišel ten svůj česnek bránit? :-D

Berte to s nadhledem, člověk prostě planetě dluží za všechno to znečištění, vyhubení zvířecích druhů, vykácení lesů, plýtvání přírodními zdroji. A to nejmenší, co můžeme udělat, je přehodnotit náš etický postoj k přírodě a všem její tvorům. Zahrada je přece o respektu k přírodě a o toleranci, o vybudování zdravého prostředí a péči o kousek planety s její rozmanitou biodiverzitou, který nám byl svěřen. Pěstitelství by mělo být o vytvoření harmonie a rovnováhy přírodními způsoby.

Proto nemusíte hned šneka, hmyz nebo jiné zvíře zabít, pokud je můžete ze zahrady přirozeně odpudit. Nechte potvůrky lézt jinam, a udělejte ze svých záhonů a venkovních květináčů těžce přístupnou pevnost, o kterou přestanou mít zájem i ti “nejtvrdohlavější“ hlemýždi.

Jak na slimáky:

Správné bylinky a květiny kolem záhonu

Jak na slimákyOlemujte záhon aromatickými rostlinami, které plži většinou nežerou, a proto je odradí od další cesty do nitra záhonu – vysad’te například šalvěj, tymián, bazalku, rozmarýn, majoránku, mátu, fenykl, petržel nebo kopr. Pěstujte také levanduli, frézie, denivky, ibišek, hortenzii, pivoňku, náprstník, měsíček, kostival, kosatec nebo vratič obecný. Plžům nechutnají a nevoní ani lichořeřišnice, kerblík, yzop lékařský nebo hořčice – i tyto rostlinky jsou přírodními repelenty.

Zalévejte zahradu chytře

Jak na slimákySlimáci jsou většinou aktivní v noci, nebo pokud je zem vlhká a mohou snadněji “cestovat“. Zalévejte rostliny hadicí nebo konví přímo ke kořenům. Udržujte půdu kolem suchou a nepřehnojujte. Pokud budete zalévat zahradu ráno, stihne do večera zemina vyschnout a dle zkušenosti mnoha zahradníků se škody způsobené plži zredukují až o 80%. Zkuste to.

Oddělte záhony od kompostu

Umístěte kompost ve stínu daleko od prosluněné zahrádky. Nasbírané slimáky pak můžete přenést na kompost, kde se zabydlí, pochutnají si na rozkládající se zelenině a zlepší i kvalitu kompostu.

Tip: Svůj kompost můžete rozdělit na 2 části; starší hmotou budete hnojit záhony, do té čerstvější dáte slimáky. Předejdete tím přenesení slimáků s hnojivem zpátky do zahrady.

Udržujte zahradu čistou

Jak na slimákyVyhrabejte tlející zbytky z trávníků a ze záhonů. Nasekanou trávu a vytrhaný plevel po sobě hned uklid’te. Slimáci se rádi schovávají pod cihlami nebo kameny. Toho můžete využít ve svůj prospěch; na okraj záhonu dejte velké prkno, pod ním si udělají skrýši. Usnadní vám to práci se sběrem slimáků a přenášením třeba na kompost nebo někam do lesa.

Tip: Pokud se chystáte odnést plže jinam a vypustit do přírody, mělo by to být poměrně daleko. Takový obyčejný slimák je během noci nebo za deštivého a vlhkého počasí schopen “ujít” vzdálenost až 50 metrů.

Kypřete půdu

Pravidelné kypření motykou slimákům ztíží pohyb po záhonech i kladení vajíček.

Kávová sedlina

Jak na slimákyDobrý zahradník ví, že sedlina z vypité kávy patří na kompost, kde si na ní pochutnávají červi a zlepšují tím kvalitu hnojiva. Věděli jste ale, že černá káva s lógrem dokáže odpudit šneky a slimáky? Kofein je totiž pro plže smrtelným nervovým jedem. Jakmile se slimák k cestičce přiblíží, lekne se jí a odleze. Než sedlinu příště vyhodíte, vysypte ji raději kolem rostlinek, ovšem jen bez stop po cukru či umělých sladidlech. Navíc tak rostliny ochráníte před mravenci, brouky a dalšími škůdci. Zkuste zapracovat zbytky kávy do půdy, přilákáte tím  žížaly, takže budou ve vaší zahradě pracovat na kypření půdy usilovněji. Následkem toho se zredukuje i populace plžů.

Zkomplikujte jim pohyb po zahradě

Jak na slimákyŽádný plž si nechce odřít bříško, proto nepoleze přes vrstvu hrubého písku, štěrku, dřevěných střípek nebo kůry, nadrobno nadrceného starého suchého listí a kousků větví, nebo rákosu či slámy. Připravte ze suchého materiálu vrstvu vysokou několik cm hned u stonku rostliny a kolem záhonu.

Vaječné skořápky nebo skořápky z ořechů

Rozdrcené skořápky jsou výbornou bariérou a žádnému slimákovi se přes ně nechce – ani pro to nejchutnější sousto salátu.

Česnekový postřik na rostliny

Jak na slimákyUdělejte si roztok z několika dílků česneku, cibule a litru vody:  rozdrcený česnek a nasekanou cibuli nechejte několik hodin “marinovat” ve vodě, tu pak přelijte do rozprašovače a postříkejte rostliny a půdu kolem stonku. Přirozeně odpuzuje šneky a slimáky.

Přilákejte na zahradu drobné živočichy a hmyz

Jak na slimákyPřipravte podmínky přírodním predátorům na zahradě: ježkům, ještěrkám, ropuchám nebo třeba kachnám.

Měděná páska nebo drátek

Několik cm širokou měděnou pásku omotejte kolem květináče nebo umístěte měděný drátek kolem stonku rostliny. Nebo nalepte na květináč mince. Plži měd‘ nemusí, jelikož spojením slizu na těle slimáka s mědí vzniká chemická reakce, která způsobuje něco jako menší elektrošok… Příště se budou kontaktu vyhýbat, po nějaké době odejdou ze zahrady úplně. 

Oddělte záhon plechovým plůtkem

Stačí do půdy kolem záhonu zapíchnout plechový pás s horní stranou zahnutou mírně dolů (směrem od záhonu ven). Slimáci se přes takovou překážku nemají šanci dostat. Hotovo.

Doporučujeme přečíst si knihu od průkopnice přírodního zahradničení Heleny Vlašínové s názvem “Zdravá zahrada”.

zdravazahradaAutorka vás naučí, jak postavit soběstačnou zahradu na principech spolupráce místo boje.

Zdravá zahrada se obejde bez chemikálií, je zde místo i pro volně žijící živočichy a plevel tu má často srovnatelnou hodnotu se zeleninou. Taková zahrada ale není džungle, kde si všechno roste podle svého a kde se zahradník o nic nestará. I zde je nutný řád a jisté úsilí, na které však nejste sami. Autorka knihy vám poradí, jak na zahradu přilákat drobné živočichy a hmyz, aby člověk mohl využít jejich pomoci. Přesvědčí vás přitom o užitečnosti jednotlivých „plevelných“ rostlin – nejen pro zelené hnojení, ale například i v kuchyni.

468x60-watersavers.png

Oceány a vodní plochy pokrývají až 72% zemského povrchu a obsahují téměř 1,4 mld. litrů vody, jenom 1% z toho tvoří voda pitná, a jejíž kvalita se navíc stále snižuje.

Víte, že množství vody na planetě je odjakživa stejné? Dnes jí není víc než bylo v dobách dinosaurů. Voda se v přírodě jen neustále recykluje. Není totiž žádná možnost, jak odněkud získat vodu novou, musíme si vystačit jen s tou, co máme.

Dle statistiky až 80 % českých domácností zbytečně plýtvá vodou i energiemi (zatěžuje tak přírodu a přichází o tisíce korun ročně.) Přitom mnoho lidí v rozvojových zemích strádá nedostatkem pitné vody. Postarejte se, aby se vaše rodina na tom nepodílela.

Tipy pro úsporu vody
Zdroj: Marisol Grandon/Department for International Development

Jak šetřit vodou?

Mytí rukou

Pokud při mytí rukou během mydlení necháváte téct vodu z kohoutku, spotřebujete až o 1/3 vody více. Pakliže nezastavíte vodu během čištění zubů, přijdete zbytečně o zhruba 40 litrů denně. Proto je vhodnější napustit si vodu do kelímku, čímž snížíte spotřebu na pouhé 0,4 litru za den.

Čištění zubů 

Při čištění zubů nepoužívejte tekoucí vodu, ale sklenici vody (úspora 5–7 l).

dishwashMytí nádobí

Jedním z největších hříchů, který v českých domácnostech stále přetrvává, je mytí nádobí pod proudem tekoucí vody. Během 5 vteřin proteče otevřeným kohoutkem přibližně 1 litr vody. To znamená, že za 10 minut mytí nádobí pod tekoucí vodou spotřebujete zhruba 120 litrů. Toto číslo představuje jednu plně napuštěnou vanu. Každodenní desetiminutové mytí nádobí pak z vašich peněženek vytáhne za rok sumu vyšší o neuvěřitelných 3 300 Kč. Přitom i při ručním mytí nádobí lze významně ušetřit. Lepší než mýt nádobí pod proudem vody je napustit si celý dřez a v něm postupně umývat jednotlivé kousky od těch nejméně znečištěných.

Nenechávejte kapat kohoutky, 10 kapek teplé vody za minutu znamená přibližně 40 litrů za týden, což je zhruba 500 korun za rok.

WC

Obrovské ztráty souvisejí také se splachováním toalety. Jedno spláchnutí obvykle představuje zhruba 10-12 litrů vody. Stačí 7 návštěv toalety denně, abyste za rok zaplatili za splachování více než 1 900 Kč.

Pečlivě dohlédněte na to, aby neprotékalo splachování na záchodě – ročně tak zmizí v záchodové míse tisíce korun!

S moderními „chytrými řešeními se dá ušetřit doslova desetitisíce litrů cenné pitné vody ročně – a také hromadu peněz. Vybrali jsem pár nejvýkonnějších“kousků“ z nabídky eshopu Econea:

perlator-watersaversS perlátory české firmy Watersavers může běžná rodina za rok ušetřit v průměru přes 10.000 litrů vody a přes 800 Kč.

hihippo Start/stop systém od Hihippo dovolí vám jednoduše pustit nebo zastavit vodu, aniž byste museli sáhnout na baterii -zabráníte tak přenosu nečistot a bakterií. Úspora v rozmezí 48 – 84 %.

ecopulseÚsporná sprchová hlavice PulseEco je inspirovaná deštěm. Díky patentované turbínové technologii vytlačuje vodu 30-40 osvěžujícími pulzy za sekundu. Zachová tak vysoký tlak i komfort. Běžná rodina s ní za rok ušetří v průměru 25.000 litrů vody, 66% energie na její ohřev a 1.800 Kč.

saveaflushDry Planet Save-a-flush je sáček naplněný silikonovými krystaly. Vložíte ho do WC nádržky a s každým spláchnutím ušetříte 1,2 litrů vody a to je 8000 litrů ročně.

 Šetřič WC stop od Watersavers je schopen ušetřit až 70 % vody a navíc zabraňuje protékání toalety. 


watering-can-1107225_640Zahrada

K zalévání jednotlivých rostlin nepoužívejte hadici, ale raději konev. Spotřeba vody je pak mnohem menší.

Nejlepší je využít k zalévání dešt’ovou vodu jímanou do připravených nádob.

Volte truhlíky a květináče se samozavlažovaním, aby nedocházelo k přelévání rostlin a plýtvání vodou.

Neosolená voda, ve které jste si vařili zeleninu nebo rýži, obsahuje spoustu živin –  můžete ji proto použít na zalití rostlin na zahradě.

Vaření

Vařte v páře – postačí do hrnce přidat jen 1 cm vody, a zakrýt pokličkou.

V rychlovarné konvici vařte jen tolik vody, kolik je nezbytně nutné, vaření více vody spotřebovává zbytečně energie.

washing-machine-380834_640Praní

Při nákupu nové pračky vyplatí se dívat na spotřebu elektrické energie a spotřebu vody.  Pokud možno využívejte kratší, úsporný program.

Prádlo nepředpíráme – ušetříme tak asi 20 % vody, energie a pracího prostředku, silně znečištěné prádlo můžeme odmočit např. ve vaně ve vodě po koupání.

Využívejte plnou kapacitu pračky (asi 3/4).

Jak ještě můžeme vodou šetřit?
maso
Především snížením spotřeby masných výrobků. Na výrobu 1kg hovězího je zapotřebí až 15000L vody.
Dle vědců je živočišný průmysl větším znečištovatelem planety než všechna doprava dohromady.

human-771601_640

Voda je opravdu vzácná surovina, bez ní by na světě nevyrostla žádná rostlina a nepřežil žádný živočich. V budoucnu se stane voda drahocenným přírodním zdrojem.  O vodu budou války.

Máte vlastní tipy, jak vodou šetřit?


 Zdroje informací a inspirace: kniha „Život pro planetu Zemi” (N. Saugout, D. Ichbiah),  Nazeleno, Econea, kniha „I ty můžeš zachránit planetu“ (J.Wines)

Další recepty fakt nemají chybu – neobsahují žádný přidaný cukr, mouku, mléko ani … vejce.  Jediné, co vás bude mrzet, je, že jsou Velikonoce jen jednou do roka.

1 . Velikonoční „nevejce“

nevejce


“Bílky”
2 šálky neslazeného, mandlového mléka bez příchutě
2 lžičky prášku agar-agar
¼ lžičky kala namak (černá sůl)

„Žloutky“
250g přírodního tofu
2 lžíce vegan majonézy
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžička bílého vinného octa
¾ lžičky mořské soli
½ lžičky kala namak (černá sůl)
½ lžičky kurkumy
Čerstvě mletý pepř podle chuti
Paprika, na ozdobu
Instrukce


Rozšlehat v malé pánvi mandlové mléko, agar, a černou sůl Kala NAMAK do jednotné masy. Přivest k varu. Odstranit z tepla a nalít do forem ve tvaru vejce. Mrazit po dobu 30 minut, aby se ztuhly.
Dohladka rozmixovat v kuchyňském robotu nebo mixéru tofu, vegan mayonézu, olej, hořčici, ocet, sůl, černou sůl Kala NAMAK, kurkumu a pepř.
Vydlabat pomocí kávové lžičky malý dolek uvnitř každé půlky “vejce”.
Umístit “žloutky” do cukrářského sáčku se zdobící špičkou ve tvaru hvězdy a naplnit každé “vejce” “žloutkem” (jinak, stačí pomocí lžíce nabrat trochu “žloutku” do každého “vejce”).
Posypat paprikou a podávát.

Zdroj:  http://www.baked-in.com/2013/03/25/vegan-deviled-eggs/

2. Raw vegan velikonoční kraslice

kraslice-susenkyZáklad pro 6 menších „vajec“:

150 g sušených meruněk
100g datlí
50g sušených moruší

Růžová barva:

1 hrst mražených malin
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu

Fialová barva:

1 hrst zmrazených borůvek
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu

Žlutá barva:

1 polévková lžíce pomerančové šťávy
1 špetka kurkumy (větší množství by mohlo ovlivnit chuť)
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu

Bílá barva:

1 polévková lžíce vody
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu

Zelená barva:

1 polévková lžíce vody
1 špetka prášku mladého ječmenu – nebo prášku z libovolné sušené listové zeleniny
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu


Základní ingredience na přípravu „vajec“ vložte do kuchyňského robota s S-čepelí a míchejte, dokud se nevytvoří jednotná masa. Lehce navlhčenýma rukama uštipujte kousky těsta a formujte „vejce“ mezi dlaněmi. Vzniklá „vejce“ pokládejte na fólii („vajíčka“ se ale budou držet na většině povrchů).

V mlýnku na kávu nebo v mixéru umelte strouhaný kokos. Čím menší vločky získáte, tím snazší bude zdobení vajec.

Rozmrazte maliny a borůvky. Pomocí jemného síta zbavte plody šťávy, která poslouží jako barva. Na dužině si můžete rovnou pochutnat. :)

V nízkém pohárku smíchejte borůvkovou šťávu s umletým kokosem. Totéž proveďte i s malinovou šťávou. Ujistěte se, že je směs hustá a kompaktní, a lze ji snadno tvarovat. Pokud je příliš mazlavá, přidejte víc kokosu.

A teď? Vyhrňte si rukávy, namočte si prsty a popusťte uzdu své fantazii!

Tip 1: Použijte jednu z barev jako základní vrstvu a vyhrajte si s ostatními, vytvářejte různé tvary a vzory. Po celou dobu udržujte prsty mírně vlhké, práce s barvičkami tak bude jednodušší. Použijte rukojeť lžičky jako modelovací špachtli, nebo přelijte barvičku do cukrářského sáčku s menším otvorem.

Tip 2: Hotové kraslice odstraňte z fólie a posypte rub vejce strouhaným kokosem – zabráníte tím jeho přilepení na talíř.

Tip 3: Malujte tenkou vrstvou barvy, aby vám vystačila na všechna vajíčka.

Zdroj: http://mayjertales.com/kitchen-tales/raw-vegan-easter-eggs

3.“Vaječná“ tlačenka

tlac_1


250 gramů vyloupaného hrášku
200 gramů mrkve
1 cibule
1 polévková lžíce ume octa (vinného octa)
1 polévková lžíce ječného sladu (1/2 polévkové lžíce sirupu z agáve)
3 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 gramů práškového agaru
80 gramů kešu ořechů
800 ml vody (celkem)
2 čajové lžičky osvědčené kvalitní hořčice (nebo 1/2 lžičky domácí – má větší říz)
1 polévková lžíce tahini pasty (nemusí být)
1 čajová lžička soli Kala Namak
1/4 čajové lžičky kurkumy
pepř


  1. Kešu ořechy si namočte minimálně 2 hodiny předem – lépe přes noc.
  2. Mrkev nakrájejte na malé kostičky a cibuli nakrájejte nadrobno.
  3. Do hrnce nalijte 600 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, nové koření, ocet, slad a nakrájenou mrkev. Povařte asi pět minut.
  4. Po pěti minutách přidejte hrášek. Ve 100 ml vody rozmíchejte 10 gramů práškového agaru a za stálého míchání nalijte do vody se zeleninou. Nechte minutku povařit a odstavte.
  5. Namočené kešu ořechy propláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte 100 ml vody, hořčici, tahini, sůl Kala Namak, kurkumu a trochu pepře. Lehce promixujte.
  6. Ještě horkou vodu s agarem zceďte přes pokličku nebo talíř přímo do mixéru k rozmixované kešu směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky.
  7. V hrnci vám nyní zbyla pouze zelenina. Vyberte z ní bobkové listy a nové koření, přidejte nakrájenou cibuli a pomalu zalejte rozmixovanou směsí.
  8. Srnčí hřbet (já vím, hrozný název) nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a pomalu naběračkou do ní celý obsah hrnce vylejte. Nechte zchladit. Až bude tlačenka vlažná, dejte jí do lednice.
  9. Ztuhlou a vychlazenou tlačenku vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
  10. Teď už jen nakrájejte a můžete podávat :)

Zdroj:  Ethique

4. Vitariánská barevná velikonoční vajíčka 

rokost-ostereier-640x400

Doba přípravy 10 minut, doba chlazení 30 minut


Ingredience pro asi 10 vajec:

1 šálek kokosových vloček

½ šálku mletých mandlí

2 lžíce kokosového tuku (ne moc tekutého)

2 lžíce agáve nebo javorového sirupu

několik makadamových oříšků

Pro obarvení: 

½ lžičky prášku červené řepy a ½ lžičky kadeřávky (nebo zeleného ječmene, matcha – co zrovna máte po ruce). Dá se obarvit i pomocí ovocných šťáv, viz recept č.2- Raw kraslice .


Zpracujte kokos, mandle, kokosový tuk a agáve nebo javorový sirup v kuchyňském robotu nebo mixéru do jednotné hmoty. Chcete-li „vajíčka“ obarvit, rozdělte hmotu na porce a vmíchejte prášek pro obarvení. Nyní zbývá obalit makadamový oříšek bílou nebo barevnou kokosovo-mandlovou hmotou a vytvořit malá velikonoční vajíčka. Nechte je odpočinout v chladu min. 30 minut.

Zdroj: http://www.veganblatt.com/rohvegane-bunte-ostereier

noegg-easter-cz

 Oslávte Velikonoce s námi na Facebooku!

 

V České republice trpí některou z alergií téměř každý čtvrtý člověk. Na popud tradiční medicíny polykáme prášky po kilech a dokola zamořujeme svá těla chemií. To však dočasně řeší pouze následky, nikoli příčiny alergie. Pokud patříte do této skupiny nešťastníků i vy, nezoufejte. Váš problém není nevyléčitelný, čtěte dále proč.

Drtivé množství alergií nemá na svědomí konkrétní alergen (pyl, roztoče, vejce, mléko atd.), nýbrž zanesení těla toxiny a následná reakce imunity, a to i u novorozenců. Vystoupit z kolotoče civilizačních chorob vám přírodními prostředky pomůže jarní očista. Detoxikujte konečně své tělo a zbavte se závislosti na lécích a neustálé násilné stimulaci nadledvin a hormonů. Raději začněte žít v souladu s přírodou a řekněte alergii jednou provždy sbohem.

Detoxikace organismu znamená zbavit tělo škodlivých látek, toxinů, těžkých kovů, parazitů a také nestrávených živočišních bílkovin, které vedou k poruše tělesných funkcí. K tomu vám dopomůže zásaditá rostlinná strava s nízkým PH. Ta dokonale pročistí tělo, nastartuje imunitní systém a zbaví vás mnoha chorob. Naopak s živočišnými potravinami vám do organismu putují bakterie a alergeny, které stojí za vznikem infekcí a zánětů.

Tak například v případě senné rýmy bylo zjištěno, že jen vyloučením živočišných bílkovin dosáhneme za pár let úplného vyléčení. Výzkumy zaměřené na pacienty s astmatem prokázaly, že k výraznému zlepšení přispívá rostlinná veganská strava, jelikož jednou z hlavních příčin této choroby je kravské mléko.

Detoxikace organismu, přechod na rostlinnou stravu a odkyselení těla je možná jediná účinná léčba každé alergie. Nezamořujte své tělo chemií, ale nabídněte mu přírodní způsoby uzdravení.

Dopřejte si organickou živou stravu, zelené potraviny (zázraky dokáže např. chlorella nebo zelený ječmen), kvalitní vlákninu a vypijte denně minimálně dva litry vody. Vyvarujte se naopak návštěvě fast foodů, omezte příjem cukrů, mléčných výrobků, vajec, masa, lepku a škrobu. Potřebujete nejdřív odvést z těla jedy, které váš problém způsobují, odkyselit organismus a následně začít vnímat jídlo jako dar pro výživu buněk, nikoliv jako pouhou hmotu pro naplnění žaludku.

Pamatujte si, že prášky alergii nevyřeší, změna stravovacích návyků však ano. Naprosté vyléčení alergie přírodní cestou je již podloženo alergiky napříč celým světem.

Dostatek informací o postupech správné očisty a vše o detoxikačních přípravcích najdete zde.

Máte zkušenosti s přírodními protialergenními dietami? Pomohly vám? Podělte se s námi o tipy a inspirujte ostatní čtenáře.

RANDOM POSTS

0 6
Každý z nás se jednou setkal s pojmem „veganství“ poprvé. Stejně jako všechny nové informace, i veganství vyvolává řadu otázek, často nepochopení, nebo dokonce předčasné odsouzení....